Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След убийството на деца в болници в Киев заради Путин: В Русия има страх за техните деца (ВИДЕО)

10 юли 2024, 09:56 часа • 6213 прочитания

По-добре си евакуирайте децата – нещата няма да се подобрят скоро. Това послание отправи губернаторът на Белгородска област Вячеслав Гладков в разговор с жители на областта предвид факта, че заради подпалената от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин война в Украйна Белгород се превърна във военна зона с всички последствия на украинския отговор на руската агресия.

Темата с децата и войната стана много актуална след руската ракетна атака, при която бяха поразени детската болница "Охматдит" и частният родилен дом "Клиника Изида" в Киев, като при удара в "Охматдит" потвърдено загинаха 4 деца и 12 възрастни, а в "Клиника Изида" загинаха общо 7 души: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 09.07.24 - Русия на Путин срина детска болница и родилен дом в Киев

Украинският военен министър Рустем Умеров обяви създаването на Украински легион – в него ще влизат живеещи зад граница украинци, а обучението им ще е също зад граница, в Полша. Легионът е доброволческа структура, не става въпрос за мобилизация, обясни Умеров в личния си профил в Телеграм.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

След два дни на малка глътка въздух, интензивността на боевете по целия фронт в Украйна отново се повишава. За 9 юли украинският генщаб отчита 128 бойни сблъсъка (до 22 часа) спрямо 108 на дневна база. Няма особена изненада и къде е най-горещо – в Покровското направление са регистрирани 40 руски пехотни атаки, като при 7 изходът не е ясен, останалите са отблъснати. Още в дневния обзор за 8 юли популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, посочи, че украинската армия губела позиции при Новоселовка Перша, повтаря го и днешния си дневен обзор (за 9 юли) а популярният украински телеграм канал Deep State потвърди, че там и в Евгениевка ситуацията е много тежка (КАРТА): Руското военно министерство се похвали с нов успех: Превзело безлюдно село

След Покровското направление, Торецкото е на второ място – 14 руски пехотни атаки, от които 11 са спрени, 3 операции все още са "активни". И за това направление Deep State предупреждава, че руснаците продължават натиска си с цел да стигнат и да се укрепят на позиции в центъра на село Ню Йорк. Украинският военен експерт и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, посочва, че по негова информация руснаците още не са стигнали до центъра на Ню Йорк и че всъщност руското настъпление в Торецкото направление върви по-бавно от очакваното от Кремъл – руската армия има няколко позиции в село Южни, не успява да мине през село Северно и село Железное. Според Машовец, не върви по план включването на мотострелкови полкове от 27-ма мотострелкова дивизия на руската армия, които били насочени челно към Торецк, вместо към Константиновка, както било първоначално планирано – тази промяна ще доведе до повече руски жертви според украинския анализатор, който счита, че в Покровското и Торецкото направление руската армия вече има около 90 000 души на разположение. Защо повече руски жертви – защото, за разлика от Авдеевка, в Торецкото направление има повече населени места, повече сгради, повече градски бой и атакуващите ще трябва да превземат повече укрепени позиции т.е. - повече жертви, за да се случи. "Перспективата (за руснаците) е по няколко превзети къщи всяка седмица", обобщава Машовец, който счита, че лека-полека украинската армия ще спре руската в това направление, с помощта на допълни ресурси за борба с руските дронове и повече ПВО за противодействие на руската щурмова авиация и бомбардировките с авиационни бомби: Позната от Авдеевка кална тактика носи успех на руснаците при Торецк в Украйна (ВИДЕО)

Ако обаче погледнем в по-широк мащаб, след Покровското направление руската армия всъщност е най-активна в северната част на фронта – Купянското и Лиманското направление, както и Харковска област. Общо в тези три участъка на фронта на 9 юли е имало 32 руски пехотни атаки, като 16 са в Лиманското направление и 10 – в Купянското. Deep State предупреждава, че има нови руски позиции при Синковка, на 8-9 километра североизточно от Купянск – селото е основната отправна точка за атака срещу града, но вече над 9 месеца руските сили не могат да се справят там. Константин Машовец анализира, че Купянското направление става все по-важно за Русия. Според него руските сили са имали известни успехи при Синковка и Песчани през последната седмица, но не и що се отнася до Степная Новоселовка т.е. жп линията от Кисловка до Купянск и Узловой. Машовец счита, че руското военно командване иска като непосредствени цели да си осигури достъп до река Оскол (вероятно в участъка Глушковка - Загризово), както и достъп до линията Петропавловка - Куриловка, а оттам руската арамия да тръгне към Купянск – Узловой. Песчани е на 10 км източно от река Оскол.

Специално за Харковска област обаче нови геолокализирани видеокадри показват обстрел с дронове от 155-та бригада на руската морска пехота по къщи в покрайнините на Глубоко на север и юг, което е индикация за нов украински напредък:

За Кураховското и Краматорското направление (Часов Яр) няма някакви особени новини – руските канали като "Рибар" и WarGonzo на Семьон Пегов говорят с общи приказки за ситуацията, че инициативата е в руски ръце и че имало руски тактически успехи при Красногоровка например (Кураховско направление), както и че руснаците хвърляли много усилия по фланговете при Часов Яр, но няма хвалби за нещо наистина значимо.

И тази нощ въздушната война между Украйна и Русия не стихна. Украинските ВВС докладват за 14 свалени дрона "Шахед" от 20 изстреляни, отделно не са свалени още 1 балистична ракета "Искандер-М" и 4 управляеми авиационни ракети Х-59/Х-69. Всичко това е изстреляно от Крим, като на пристанището в Одеса са загинали охранител и общ работник след руски удари по данни на Олег Кипер, ръководителят на военновременната администрация на Одеска област. На фронта Русия само за 24 часа е използвала 1000 дрона-камикадзе (предимно FPV) за бойни действия. В Ростов също нощта беше неспокойна – руското военно министерство съобщава за 4 свалени дрона:

ОЩЕ: Кървавият удар на Путин с детската болница в Киев: Как руските ракети стават по-успешни (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес