Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След семейна трагедия: Отиде си докторът от Омск, лекувал отровения Навални

05 февруари 2021, 22:30 часа • 7437 прочитания

Заместник-главният лекар на болницата в Омск, където спасиха отровения Алексей Навални след припадъка му в самолета, е починал внезапно на 55-годишна възраст, съобщиха руски медии. По предварителни данни Сергей Максимишин е получил сърдечен пристъп, пише 24 часа.

Информацията е потвърдена от здравните власти в Омска област, но оттам само посочват, че смъртта не е причинена от коронавирус. Леонид Волков, един от приближените на Алексей Навални, е заявил пред Си Ен Ен, че Максимишин е бил натоварен с лечението на опозиционния лидер. Самият Навални написа, след като излезе от кома, че е жив, защото лекарите в Омск навреме са му поставили атропин.

Два дни по-късно критикът на Кремъл бе откаран в болница в Берлин, откъдето потвърдиха отравяне с нервнопаралитичния газ новичок. Волков посочва още, че Максимишин е бил шеф на отделението, в което е лежал Навални, и е отговарял за поставянето му в изкуствена кома. Това бил човекът, който знаел най-много за състоянието на опозиционния лидер.

“Не отхвърлям възможността за мръсна игра. Но здравната система в Русия e толкова лоша, че често се случва лекари на неговата възраст да умират внезапно. Допускам, че няма да има разследване за смъртта му”, казва Волков пред американската телевизия. Си Ен Ен коментира, че няма доказателства за нещо съмнително в смъртта на лекаря. Според Галина Назрова, прессекретарка на областната здравна служба, тази година Максимишин погребал родителите си и това го съсипало. “Човекът боледуваше. Умря на работа, в своята реанимация. Лежеше в болницата, преместиха го в реанимацията и там умря”, казва тя.

Сергей Максимишин работел в болницата от 1992 г. Той е разработвал и внедрявал методи на лечение на болни с тежки нарушения на кръвообращението в мозъка, които са се намирали в критично състояние. По време на кариерата си е спасил живота на хиляди хора.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес