Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След разпит: Пуснаха на свобода приятелката на Павел Дуров (СНИМКИ)

27 август 2024, 11:39 часа • 974 прочитания

Бодигардът и асистентката на задържания във Франция основател на Telegram Павел Дуров са били освободени след разпит, съобщава Le Figaro, позовавайки се на свой източник.

Френската медия не назовава името на асистентката на Дуров, но се предполага, че това е 24-годишната Юлия Вавилова, която медиите наричат негова приятелка. Тя е летяла с изпълнителния директор на Telegram от Азербайджан до Франция, след което Дуров бе арестуван на летище "Льо Бурже".

Още: Създател на Телеграм и ВКонтакте: кой е Павел Дуров?

Коя е Юлия Вавилова?

Вавилова е стриймър и инвеститор в криптовалути, пише руската опозиционна медия ASTRA.

Ако се съди по социалните мрежи, тя живее в Дубай и наскоро е публикувала снимки и видеоклипове от същите места, където е бил и задържаният Павел Дуров - например от Казахстан и Азербайджан.

Още: Telegram стана най-тегленото приложение във Франция след ареста на Дуров

Бащата на Вавилова отказва коментар, но заявява пред ASTRA, че вече е „тормозен от обаждания“. За задържането ѝ не се съобщаваше официално.

Междувременно арестът на Павел Дуров беше удължен поне до сряда, 28 август, а прокуратурата във Франция даде повече подробности защо руснакът с френско гражданство е задържан: Френската прокуратура съобщи причините за задържането на Дуров.

Председателят на руската Дума обвини САЩ

"Вашингтон стои зад ареста на Дуров“ - това написа председателят на Държавната дума (руския парламент) Вячеслав Володин в своя канал в Telegram. Той обвини САЩ, че оказват натиск върху Telegram, а също така свърза задържането на основателя на платформата с президентските избори в Щатите през ноември. "В навечерието на президентските избори в САЩ е важно Байдън да поеме контрола над Telegram“, твърди той.

Според Володин САЩ контролират повечето глобални социални мрежи, тъй като те са „американски по произход“, а „Telegram е една от малкото и същевременно най-големи интернет платформи, върху които САЩ нямат влияние“. Той твърди, че месинджърът в апликацията оперира „в много страни, които представляват интерес“ за САЩ - кои точно, Володин не уточнява.

Още: Макрон: Арестът на Павел Дуров не е политически, но в социалните мрежи също има правила

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес