Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След като го обяви за "терорист", Москва заплашва Гари Каспаров с обвинение

02 юни 2024, 12:55 часа
Реклама

Руските власти се заканват да повдигне обвинения срещу бившия световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Пред агенция ТАСС представители на властта казват, че имат всички основания да направят това.

Основанието е законът за чуждестранните агенти, който е насочен срещу лица и организации, които получават финансиране от чужбина. Ако бъде обвинен и признат за виновен, Гари Каспаров може да получи присъда от две години затвор.

Известният критик на Кремъл от години не живее в Русия, а през март беше добавен към списъка с "терористи и екстремисти" на Кремъл. Още: Русия включи Гари Каспаров в списъка с терористи и екстремисти

Русия добави Каспаров в списъка на лицата, действащи като чуждестранни агенти, в който влизат още десетки критици на Владимир Путин. Атаката срещу шампиона започна, след като руският президент предприе нахлуването в Украйна през 2022 г., посочва Ройтерс.

Към момента все още няма коментар от страна на Каспаров или негов говорител.

Преди половин година в интервю за bTV той заяви, че Русия е управлявана чрез фашистка диктатура и не е страшно да се разпадне. Още: Гари Каспаров: Бъдещето на Путин е като на диктатор - физически и политически край

Според репресивния руски закон чуждестранният агент е лице, което получава подкрепа от чужди държави или се намира под чуждестранно влияние и се занимава с политическа дейност в Русия.

Законът изисква всеки, за когото е установено, че получава подкрепа отвън или се намира под чуждестранно влияние, да се регистрира в Министерството на правосъдието и да се декларира като чуждестранен агент. Наред с това той подлага регистрираните на тежка бюрокрация и публично разкриване на информация за тях.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес