Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезонът на самоубийствата се откри в Кремъл още през 2020 година

13 юли 2022, 16:19 часа
Реклама

Вълна от самоубийства сред охраната на Владимир Путин, масови оставки на генерали, арести на високопоставени военни, самоубийства сред топ мениджърите на "Газпром" и избиване на цели семейства на олигарси, които знаеха твърде много. Сериозен обзор на тези многобройни и загадъчни случаи от последните две години направи агенция УНИАН, стигайки до заключението, че приятелството с президента на Руската федерация е високорисково и спокойно може да доведе до гроба. 

В средата на юни 2022 г. стана известно, че 53-годишният пенсиониран полковник от ФСБ Вадим Зимин, бивш бодигард на Путин, известен с това, че е отговарял за "ядреното куфарче", е бил намерен прострелян в собствената си кухня. Според различни информации в момента той е в кома и лекарите не дават големи надежди, че ще се възстанови. Защо се е стигнало до този развой никой не знае, но не липсват догадки. Така например, според политолога Владимир Фесенко напълно възможно е Зимин да е загубил доверието на Путин като една от причините е просто да е "започнал да казва, че не харесва войната".

Но зловещата поредица от смъртни случаи започна доста преди това. През 2020 г. офицерът от Федералната служба за безопасност на Русия Михаил Захаров се самоуби насред в Кремъл направо по време на служба. Бивш бодигард на Путин, който беше назначен за министър на извънредните ситуации, загина по време на учения.

През март 2022 г. генералът от Главно разузнавателно управление Сергей Караогланов, чието име се свързваше с продажбата на оръжие, бе намерен мъртъв в селце недалеч от Москва. Караогланов бе взел участие в мащабна сделка с Китай, където бяха доставени руски изтребители Су-27 и зенитно-ракетни системи. През юни 2022 г. пак в елитно вилно селище край Москва бе открит мъртъв бившият шеф на "Росвооружение" Алексей Огарьов. И в двата случая служителите на реда побързаха да обявят, че няма открити следи от насилствена смърт и причините за гибелта на двамата не са криминални.

Най-вероятно става въпрос за прочистване на хората, които знаят твърде много, стигат до заключение журналистите от УНИАН.

Военният провал в Украйна доведе до тотална паника в Кремъл. Най-малко 150 офицери от 5-а служба, които са се занимавали с "украинския въпрос", изпаднаха в немилост пред руския президент, коментира през април разследващият български журналист на Bellingcat Христо Грозев в ефира на ТВ канала „Популярная политика“.

Генерал-лейтенант Сергей Кисел, командващ Първа гвардейска танкова армия, бе отстранен от поста си заради големите загуби сред подопечните му. Още през март генерал-лейтенант Роман Гаврилов, втори по длъжност в "Росгвардия", подаде рапорт за уволнение. Според публикация на Христо Грозев в Туитър съгласно информацията на три независими източника Гаврилов е бил арестуван. Вероятната причина е отклоняване на средства за армията.

Обкръжението на Путин въртеше кални схеми не само във военната промишленост, но и в газовата индустрия. Затова там също започна мистериозна вълна от самоубийства, казват журналистите от УНИАН.

Първата жертва там стана Леонид Шулман, ръководител на транспортната служба на "Газпроминвест", който бе намерен мъртъв през януари в банята на къщата му в село Ленинское. До него имало бележка, в която се оплаквал от болки в счупения си крак. Автентичността на бележката бе поставена под съмнение, тъй като е малко вероятно Шулман да не е можел да си позволи висококачествени болкоуспокояващи. В същото време е известно, че в края на 2021 г. е имало проверка в транспортния отдел на "Газпроминвест", която е установила завишени разходи за ремонт на автомобилния парк. 

Следващият бе вицепрезидентът на "Газпром" Александър Тюлаков. Той бе открит обесен в гаража си в същото селце Ленинское, а до него имало бележка, чието съдържание не се разкрива.

На 18 април откриха телата на бившия президент на "Газпромбанк" Владислав Аваев и семейството му. Следственият комитет на Руската федерация разпространи версията, че 51-годишният топ мениджър е застрелял с пистолет 47-годишната си съпруга Елена и 13-годишната им дъщеря Мария, след което се е самоубил. Запознати и близки до Аваев, включително неговият син, опровергават категорично това.

Още на следващия ден бяха намерени телата на семейството на Сергей Протосеня в Испания. Той беше бивш главен счетоводител на "Новатек" и член на Съвета на директорите на енергийната компания. Официалната версия бе, че 55-годишният Протосеня е убил семейството си - съпругата си Наталия и 18-годишната им дъщеря докато спят, а след това се е самоубил.

На 24 март мъртъв бе открит и милиардерът Василий Мелников – председател на гигантската компания за медицински доставки MedStom. Той бе намерен в апартамента си в Нижни Новгород с прободни рани от нож. Намушкани били още съпругата и двете му деца, на 4 и 10 г. Няма следи от нахлуване в дома им.

Не по-малко любопитна бе смъртта на бившия топ мениджър на петролната компания „Лукойл“ Александър Суботин, който стана осмият от серията мистериозни смъртни случаи на руски олигарси и мениджъри от началото на годината. Той бе намерен мъртъв в мазе на къщата на известния в Русия шаман Магуа, когото той посещавал за странни сеанси и нетрадиционни лечения.

Във всички тези случаи съмненията и неяснотите са прекалено много и спекулациите за участието на Кремъл в тях логично не секват.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес