Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ подпомага със заем отбранителните способности за Полша

02 юли 2024, 02:17 часа
Реклама

Полша и САЩ подписаха споразумение за директен заем в рамките на програмата за чуждестранно военно финансиране, съобщи TVP World.

Полското министерство на отбраната заяви, че парите ще позволят укрепването на отбранителните способности на Полша чрез закупуването на американски ПВО системи.

Още: Полша: Русия няма дори 900 години история, напразно Путин толкова се притеснява да не загуби войната

"Това е вторият заем, предоставен от правителството на САЩ на Полша в последно време. Средствата за чуждестранно военно финансиране се отпускат само на избрани съюзници на САЩ, с които САЩ имат тясно сътрудничество в областта на отбраната", заявиха от министерството.

Още: Беларус започва мащабни военни учения край Полша, Украйна и Русия

Според Варшава благоприятните условия на споразумението са "знак за непрекъснато развиващите се стратегически отношения между Полша и САЩ". "Съединените щати остават нашият основен чуждестранен партньор в модернизацията на полските въоръжени сили, включително в придобиването на системите за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ и HIMARS, танковете „Ейбрахамс“ и самолетите F-35" , добавиха от министерството на отбраната.

Още: Полша започва разследване на руското и беларуското влияние в страната

Министерството също така подчертава, че САЩ непрекъснато укрепват полските способности за възпиране и отбрана чрез присъствието на американски войски в Полша, предаде БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес