Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските внушения за украинска атака по АЕЦ "Курск" не спират - бил обезвреден касетъчен боеприпас

28 август 2024, 16:19 часа • 863 прочитания

Руската пропагандна машина продължава да нагнетява напрежението около АЕЦ "Курск" и да разпространява твърдения за опасността, която украинците в Курска област представляват за централата.

Държавната информационна агенция ТАСС, която е под пълния контрол на Кремъл, съобщи на 28 август, че войници от Националната гвардия са "неутрализирали украински касетъчен боеприпас в близост до Курската атомна електроцентрала". Не са представени никакви доказателства.

Популярният руски Telegram канал "Рибар", поддържан от бившия говорител на министерството на отбраната в Москва Михаил Звинчук, също споделя подобна информация. "В околностите на Курската АЕЦ са открити невзривени снаряди HIMARS, някои от които са свалени от дежурните системи за противовъздушна отбрана", твърди той, отново без да има доказателства.

Още: Руските страхове, че Украйна ще превземе Курската АЕЦ, пак се разгоряха (ОБЗОР - ВИДЕО)

Руските обвинения към Украйна за АЕЦ "Курск"

Руските военни блогъри се притесниха за АЕЦ-а още когато украинците започнаха трансграничната си офанзива в Курска област на 6 август. Наскоро се появиха сателитни снимки, показващи как руснаците са изградили пълноценна отбранителна линия около централата, въпреки че украинските сили са на голямо разстояние от нея - десетки километри.

Внушенията, че Украйна ще предизвика ядрена авария в атомната централа, излязоха и от устата на руския диктатор Владимир Путин. На 22 август той директно обвини украинците, че вече са опитали атака, без да представя доказателства и без да се съобразява с думите на местния губернатор, че всичко в АЕЦ-а било под контрол: Киев след обвиненията на Путин за атака по АЕЦ "Курск": Русия може сама да извърши тази провокация.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси лично пристигна в АЕЦ "Курск", за да наблюдава каква е ситуацията, и обяви, че има опасност от ядрен инцидент.

В същото време руската агенция "Росатом" направи поредно внушение, че е имало директно нападение на украинците - пак без доказателства. "Генералният директор на МААЕ имаше възможност да наблюдава въздействието на ударите, нанесени от Украйна върху промишлената площадка на АЕЦ "Курск", както и да оцени рисковете за ядрената безопасност, породени от атаките срещу съоръжението", гласи съобщението на оператора.

Още: Росгвардия пое охраната на АЕЦ "Курск"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес