Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руските постижения: СНИМКА на руините от Бородянка срещу руския павилион на Венецианското архитектурно биенале

28 ноември 2023, 15:42 часа • 3931 прочитания
Реклама

Фотография, показваща разрушен от руските сили многоетажен блок в украинското градче Бородянка, бе инсталирана точно срещу руския павилион на тазгодишното Архитектурно биенале във Венеция. Снимката, с която руският щанд бе буквално "закопан", е дело на украинския фотограф Максим Дондюк. А още по-показателното е, че тя бе инсталирана от сънародник на руските окупатори - художникът Данило Ткаченко, който напусна Русия заради политическо преследване, съобщи "Медуза".

Фотографията на сринатия блок е направена през април 2022 г., когато в резултат на руската ракетна атака по цивилни цели в Бородянка загинаха 26 души.

Данила Ткаченко е руски визуален художник, чиито творби са излагани в Русия, Европа и САЩ, носител е на първа награда на World Press Photo за своя поредица документални фотографии. 

На 9 май 2022 г., както самият той пише в профилите си в социалните мрежи, срещу него е образувано наказателно дело в Русия заради мирната му акция срещу войната в Украйна. В домовете на приятелите и семейството ми правят обиски, приятелят ми беше бит и вкаран в затвора за 10 дни, майка ми е заплашена с криминални обвинения, пояснява той и добавя, че е напуснал Русия, но роднините и приятелите му остават в опасност. 

"Днес моята страна е превзета от терористи, завзели властта в Руската федерация, те водят престъпна, милитаристична агресия срещу други държави и отделни граждани. Аз, художникът Данила Ткаченко, изразявам своята солидарност към страните и хората, засегнати от агресията на руските власти", пише той още в своя профил в Instagram.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес