Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският министър на отбраната Шойгу де факто е отстранен от поста, твърди британското военно министерство

29 август 2022, 11:45 часа • 14498 прочитания

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е бил де факто отстранен от поста и сега оперативното командване в Украйна директно контактува с президента на Руската федерация Владимир Путин. Това твърди британското министерството на отбраната. 

В редовната дневна сводка на британското разузнаване се казва, че в руски медии излизат данни, че Шойгу не отговаря повече за оперативни решения в Украйна т.е. отстраняването се дължи на "проблемите, които Русия изпитва в Украйна".

Изданието "Важные истории" е една от руските медии, в които се появи информация, която сега кореспондира със сводката на британците. Според репортажа, руският президент Владимир Путин "прескача" Шойгу що се отнася до Украйна и говори директно с руски генерали, които ръководят оперативно руската армия на украинския фронт - Александър Лапин и Сергей Суровикин.

Разузнаването разполага с информация, че генералът "вероятно" редовно е "обект на присмех" от офицерите и войниците за "неефективното и неадекватно ръководство“, откакто напредъкът на Русия в Украйна бе възпрян.

Преди да стане министър на отбраната на страната Шойгу е прекарал дълго време в строителството и в Министерството за справяне с кризисни ситуации, информират още от британското министерство на отбраната. И допълват, че вероятно той "отдавна страда с опитите да подобри репутацията си на човек, който няма необходимия военен опит".

ОЩЕ: Шойгу: Руските войски разминират Лисичанск. Киев: Отстъпихме без загуби

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес