Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски съд прати в затвора журналист на "Свободна Европа" заради книга "Не на войната"

22 юли 2024, 17:50 часа • 2328 прочитания

Върховният съд на Татарстан осъди Алса Курмашева, журналист от татарско-башкирската служба на Радио „Свобода“/"Свободна Европа" (Idel.Realii), на шест години и половина затвор по дело за „фалшификати“ за армията.

Това съобщи на 22 юли Associated Press, като се позова на представителя на съда Наталия Лосева. Съдът е взел това решение на закрито заседание на 19 юли и чак сега става известно каква е присъдата на Курмашева, която има двойно гражданство - руско и американско.

Още: Официално: Взимат ти имуществото при "фейк" за руската армия, Путин подписа указа

Курмашева в затвора заради книга

Магистратите не разкриват подробности за делото. През декември 2023 г. руският Telegram канал Baza съобщи, че причина за делото е книгата на Курмашева „Не на войната. 40 истории на руснаци, които се противопоставят на нахлуването в Украйна“, публикувана през ноември 2022 г.

Още: След забележка за играчки в руска ясла - 35 хил. рубли глоба за дискредитиране на армията

Президентът на Радио „Свободна Европа“/Радио „Свобода“ Стивън Капус заяви пред AP, че присъдата е „подигравка с правосъдието“. „Единственият справедлив изход е незабавното освобождаване на Алсу от затвора от нейните похитители в Русия. Дойде време тази американска гражданка, наша скъпа колежка, да се събере с любящото си семейство“, добави Капус.

Съдът публикува решението си по делото на Алсу Курмашева в същия ден, в който Свердловският областен съд осъди журналиста от The Wall Street Journal Еван Гершкович на 16 години затвор по обвинения в шпионаж.

Още: 16 години в колония с максимален режим: Русия обяви присъдата на Еван Гершкович

Историята на ареста на Курмашева

Алса Курмашева е арестувана през октомври 2023 г. Тя е обвинена, че не е изпълнила задълженията си като „чуждестранен агент“. Разследването установи, че жената е събирала информация в областта на военнотехническите дейности на Руската федерация и следователно е трябвало доброволно да се регистрира като „чуждестранен агент“ - способ, с който режимът на диктатора Владимир Путин преследва опозицията. По това дело не е взето решение.

Преди това Курмашева е била призната за виновна по дело за неуведомяване за второ гражданство. Съдът ѝ е наложил глоба в размер на 10 хиляди рубли - или малко над 100 евро, припомня "Медуза".

Още: Болен, без лекарства и иска помощ от Путин да умре: Присъда за дискредитация (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес