Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски хакери поеха отговорност за атаката срещу най-големия мобилен оператор в Украйна

13 декември 2023, 12:41 часа • 6294 прочитания

Група руски хакери поеха отговорност за вчерашната кибератака срещу най-големия украински телекомуникационен оператор "Киевстар", довела до разрушаването на мрежовата му инфраструктура. Според редица руски информационни източници става дума за хакерската група "Солнцепек", която е хакерско подразделение на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (по-известни като ГРУ).

Мощната хакерска атака, довела до срив в мрежата на оператора, се отрази даже на националния роуминг.

Киберспециалисти от Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и специалисти на "Киевстар" в сътрудничество с други държавни органи продължават да работят по възстановяването на мрежата. 

ОЩЕ: Изключителна хакерска атака порази най-големия мобилен оператор в Украйна 

Днес, 13 декември, се планира възстановяване на фиксирания интернет за домакинствата, както и стартиране на мобилната комуникация и интернет.

Същевременно от "Киевстар" официално обявиха на страницата си във Facebook, че личните данни на потребителите не са били откраднати в резултат на атаката.

Междувременно още вчера СБУ започнаха наказателно производство като още от самото начало се говореше за участие на руските специални служби.

ОЩЕ: Кибератака на украинското разузнаване парализира поне за месец данъчната система на Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес