Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски генерал отслабил защитата на границата преди нахлуването на Украйна в Курск

21 август 2024, 15:07 часа • 3496 прочитания

През пролетта на тази година руски генерал е разпуснал съвета, натоварен да следи за сигурността в руската Курска област. Така той е отслабил защитата на границата месеци преди безпрецедентното нахлуване на Украйна, станало на 6 август, съобщи The Wall Street Journal.

Още: Настъплението в Курск ще е за дълго. Кремъл подготвя руснаците за "новото нормално"

Позовавайки се на служител на руските служби за сигурност, американското издание твърди, че генерал-полковник Александър Лапин е заявил, че военните на Кремъл могат сами да защитават ефективно границата. В резултат на това той е разпуснал междуведомствения съвет, състоящ се от военни офицери и представители на местните и регионалните служби за сигурност, който е трябвало да помогне на Москва да формира съгласуван отговор на нахлуването на Украйна.

Още: Провалил се в Украйна и руган от Кадиров генерал ще води Русия срещу НАТО

В материала се подчертава, че Русия все пак щеше да има проблеми при украинската трансгранична инвазия, но действията на Лапин са допринесли за объркването и дезорганизацията сега.

Кой е Александър Лапин?

Името на Лапин бе свързвано и с провала на руснаците при Лиман, Донецка област на Украйна, през есента на 2022 г. Тогава той командваше Централния военен окръг, а през февруари 2023 беше повишен до главнокомандващ Сухопътните войски: Кадиров: За позора при Лиман бих разжалвал командващия Централния военен окръг.

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

На 15 май Лапин бе назначен за началник на Ленинградския военен окръг. Преди той участваше и в операцията на Русия в Сирия. В Украйна пък командваше групата сили „Център“.

През 2022 г. генерал Лапин награждава пред камерите сина си танкист, който ръководи неуспешната офанзива при Суми и Чернигов. През същата година командирът насочва пистолет в главата на мобилизиран - така генералът се опитал да го убеди да се върне на фронтовата линия.

Успехите на Украйна в Курска област

Операцията на украинските военни, която продължава вече почти две седмици, доведе до превземането на град Суджа и до разрушаване на всичките три моста над река Сейм близо до границата с Украйна.

Още: 2500 руски войници на ръба на обкръжението: Какво подготвя ВСУ в Курск

Според главнокомандващия украинската армия ген. Олександър Сирски украинските сили са напреднали на 28-35 км в Курска област и са поели контрола над 93 населени места до момента.

Руското министерство на отбраната обяви едва на 20 август, че ще създаде войскови групи в Белгородска, Курска и Брянска област за защита на населените места по украинската граница.

Четири дни бяха нужни на руското правителство, за да обяви „антитерористична операция“ в Брянска, Курска и Белгородска област, които граничат с Украйна.

Според украински официални лица провежданата от Киев операция има за цел да създаде „буферна зона“ на руска територия, да предотврати трансгранични удари и да отклони руските подкрепления от източната част на Украйна - т.е. те да бъдат върнати в защита на Курска област.

Още: Руски тревоги: Украйна тръгва напред там, откъдето изтегляме войници за Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес