Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски адвокати призовават за стачка след ареста на защитниците на Алексей Навални

17 октомври 2023, 09:51 часа • 1687 прочитания

Руски адвокати публикуваха отворено обръщение към колегите си с призив да се проведе "предупредителна акция" и да се прекрати участието в процесуалните действия във всички видове съдебни производства. 

Изявлението, публикувано на сайта Legal Petition е адресирано до Федералната и регионалните палати на адвокатите на Руската федерация, а така също и към обществени сдружения на защитници.

В обръщението си адвокатите заявяват, че масово и последователно са дискриминирани с останалите, формално "равни" участници в правосъдния процес - не им се изплащат възнагражденията и игнорират сигналите им.

Още: Навални изгуби обжалването на присъдата от 19 години затвор

Освен това сътрудниците на правоохранителните органи или не разследват престъпленията срещу адвокатите, или сами се превръщат, в извършващи престъпления.

Днес адвокатите на Русия са принудени да осъществяват професионална дейност в обстановка на страх за живота и здравето, както собственото, така и на своите близки, страх от произволно лишаване от свобода, систематично възпрепятстване на адвокатската дейност и безнаказана намеса в нея, в атмосфера на насилие и мъчения, заплахи, преки посегателства срещу свободата, здравето  и живота, се отбелязва в петицията.

Авторите на петицията са поискали да се организира разследване на споменатите заплахи, както и в Наказателния кодекс на Руската федерация да бъдат внесени норми за отговорност при възпрепятстване на професионалната дейност на адвоката.

Адвокатите призовават адвокатските палати на руските региони да не привличат под дисциплинарна отговорност участниците в стачката.  Към момента на публикуването на новината петицията е подписана от 124 адвокати.

Още: Русия нарече спекулация информацията за размяна на затворници със Запада, включваща Навални

Припомняме, че на 13 октомври бяха арестувани адвокатите, защитаващи Алексей Навални - Вадим Кобзев, Алексей Липцер и Игор Сергунин. Те са обвинени в участие в "екстремистко общество" и по версия на следствието са предавали писма на Навални и неговите поддръжници. Адвокатите са заплашени от шест години затвор.

Навални към руснаците: Искат да сплашат вас, а не мен

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес