Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия пак плаши - симулира атака по ядрена мощност

24 септември 2024, 09:23 часа • 832 прочитания

През нощта на 22 срещу 23 септември е било регистрирано поредно прелитане на руски дрон в близост до промишлената площадка на Хмелницката атомна електроцентрала в Хмелницка област на Украйна. Това е АЕЦ-ът, за който Киев се готви да осъществи окончателно сделката за двата ядрени реактора от България: Зад кулисите: Защо в Украйна говорят за корупция при сделката за реакторите от АЕЦ "Белене"?.

Пак дрон над централата

Над централата вчера е прелетял дрон "Шахед" иранско производство. Полетът показва, че Русия вероятно се е опитала да симулира атака директно срещу АЕЦ "Хмелницки" - безпилотната машина рязко се е отклонила от първоначалната си траектория, приближила е площадката, след което се е обърнала и се е върнала към първоначалната траектория, съобщават от украинския държавен оператор "Енергоатом".

Още: Никакви червени линии заради Путин – намери се западен лидер да го каже (ОБЗОР - ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Руски ядрен терор

"Това не е първият случай, в който Русия застрашава украински ядрени съоръжения, като умишлено създава заплаха за безопасността на атомните електроцентрали и засилва енергийния терор", добавят още от компанията. Припомняме ви какво правят руснаците с АЕЦ "Запорожие": Риск от ядрен инцидент: Русия готви удари по критични ядрени енергийни обекти.

"Енергоатом" предоставя информация за всеки такъв факт на съответните институции, за да може Министерството на външните работи на Украйна да изпрати ноти до Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и да информира националните и международните организации.

"Руснаците повишават залозите, като систематично създават напрежение в ядрените съоръжения. Този терор трябва да спре, защото последствията могат да бъдат фатални", подчерта Петро Котин, който е ръководител на "Енергоатом".

Още: Втората армия в света не може да пробие: Руски командир сипе заплахи по радиото към украинците (ВИДЕО)

Всичко това идва на фона на статия в The Washington Post, базирана на информация от близки до руски дипломати източници, в която основният акцент е как руският ядрен блъф вече не работи. Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин започва да преосмисля доколко ядрените му заплахи към Запада вършат работа във войната в Украйна, гласи още материалът: Страхът от руското ядрено оръжие изчезва, дори Соловьов е бесен (ОБЗОР - ВИДЕО).

Оше: "Путин не би се поколебал да унищожи целия украински народ"

*Заглавната снимка е илюстративна.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес