Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия търси пушечно месо за войната си в Украйна в Молдова, твърди молдовският премиер

19 декември 2023, 08:00 часа •
Реклама

"Стъпката на руския президент Владимир Путин да опрости процедурата за получаване на руско гражданство от молдовците е опит да се събере "пушечно месо" за войната на Русия в Украйна". Това заяви министър-председателят на Молдова в интервю за молдовската телевизия TV8.

Политическият шах на Путин

На 18 декември Путин подписа свой президентски указ, с който разреши на гражданите на Молдова, Беларус и Казахстан да получат руско гражданство по "опростен ред", като първо подадат молба за разрешение и след това положат тест по руска история, вместо да доказват постоянно пребиваване в Русия.

Още: "Победа за цяла Европа": ЕС започва преговори за членство с Украйна и Молдова

В отговор на заповедта на Путин министър-председателят на Молдова Дорин Речан окачестви този ход като "опит за набиране на "пушечно месо" за тази брутална и неразбираема война, започната от Русия в съседната страна - Украйна", като призова молдовците да не приемат руско гражданство.

Понастоящем около 150 000-200 000 молдовци пребивават в Русия, според Речан.

Указът на Путин идва в момент, когато Молдова продължава да се стреми към премахване на руското влияние в страната.

Москва непрекъснато оказва натиск върху молдовските граждани като част от информационната война за засилване на проруските настроения в региона и дестабилизиране на една от съседните на Украйна държави. Русия също така е обвинявана, че налива пари в проруски партии и дори се стигна дотам едно от нейните проксита Илан Шор беше принуден да бяга от страната след обвинение, че е планирал опит за преврат, за да свали проевропейския президент Мая Санду. Шор има присъда от 15 години затвор за измама на стойност 1 млрд. долара.

Още: Русия: Отношенията между Москва и Молдова вече са в плачевно състояние

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес