Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия твърди, че е загубила 28 селища в Курска област. Украински анализатори отчетоха повече (ВИДЕО и КАРТА)

12 август 2024, 17:49 часа • 3361 прочитания

Руските власти признават, че украинските сили са поели контрола над 28 населени места в Курска област, откакто започнаха изненадващата си офанзива на руска територия на 6 август.

Още: The Economist: Русия не прехвърля толкова много сили в Курска област, колкото украинците биха искали

Според местния губернатор Алексей Смирнов именно толкова са населените места, които руските сили не контролират, а там живеят около 2000 души. По думите му - дълбочината на проникване на украинските въоръжени сили е 12 км, а широчината - 40 км. Анализите дотук показват, че всъщност става въпрос за поне 20-30 км пробив на украинците навътре в руската територия. А Смирнов набързо беше прекъснат от Путин, когато заговори за руските загуби и поиска да разкаже за социално-икономическата ситуация.

Освен това от Курска област са евакуирани 121 хиляди души. Общо 180 хиляди подлежат на евакуация, каза Смирнов. Според него при военни действия в региона са били убити 12 цивилни, а 121 са ранени.

Губернаторът на региона хвърли и поредни обвинения без доказателства - че украинците уж използвали химическо оръжие.

Още: Евакуирайте се: И губернаторът на Белгород уверен, че руската армия ще се справи (ВИДЕО)

Мониторингова група: 44 населени места са под украински контрол в Курска област

В действителност населените места в Курска област под контрола на украинците са значително повече, твърди украинският мониторингов проект DeepState.

Според изчисленията на анализаторите - в момента около 44 селища в региона са отнети от режима на диктатора Владимир Путин. Статутът на още 10 населени места остава под въпрос. А това е само консервативна оценка, твърдят експертите.

В момента почти никой не знае реалния брой, но има села, край които е имало снимка на наши бойци, но не са били под наш контрол. Затова оценката е консервативна, обясняват от DeepState.

Още: Путин свика съвещание: Изтласкайте врага от Русия (ВИДЕА)

Междувременно се появи видео, на което се вижда как украинските военни свалят руско знаме от "административната сграда" в селището Дарин в Курска област - по-рано беше съобщено, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са окупирали населеното място.

Видеото е публикувано от бойците от 225-и отделен щурмови батальон на ВСУ. Датата на заснемането му не е известна. "Радио Свобода" направи геолокализация на мястото - Дарянското основно училище.

Още: Куп ВИДЕА с убити и пленени руснаци: Украйна няма намерение да отстъпва от Курск (ОБЗОР)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес