Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия прати умствено изостанал да се бие в Украйна

04 септември 2024, 07:29 часа • 1805 прочитания

Жител на Иркутск, страдащ от умствена изостаналост, беше осъден на 10 години за "подготовка за държавна измяна" и изпратен от следствения арест да се бие в Украйна. Това съобщават редица руски телеграм канали, включително опозиционният ASTRA.

Става въпрос за 26-годишния Саша Матхеев. Неговата присъда за държавна измяна е заради публикация в социалните мрежи. Саша е от Бурятия - а по закон лица с криминално досие за държавна измяна не могат да сключват договор с въоръжените сили на Руската федерация.

Преди това младежът е осъждан за "пропаганда на тероризъм" поради публикации на страницата му във ВКонтакте, както и за "подготовка за участие в дейностите на терористична организация" и за "държавна измяна".

Още: Русия пак засипа Украйна с купища ракети и дронове

Диагнозата на осъдения е "лека умствена изостаналост", уточнява ASTRA. Според действащата Международна класификация на болестите това означава, че умственото развитие на възрастен човек е сравнимо с това на 9-12-годишно дете.

Осъденият и положението му

"Ще бъда отведен на специалната военна операция, за да служа като готвач, а след това, оттам, у дома при семейството ми, при майка ми, при котките, при сестра ми Даша. Много я обичам и ми липсва. Ако служа, няма да правя това отново, искам да помогна на хората", написа в социалните мрежи какво осъзнава за ситуацията Матхеев.

Още: 7000 души у нас са под запрещение, стартира се подписка за промяна на закона

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес