Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рязък спад на помощта от боеприпаси за Украйна - сигнал от Великобритания

07 октомври 2024, 07:30 часа • 2142 прочитания

Великобритания даде на Украйна всичко, което можеше като оръжия, твърди полското издание Do Rzeczy. Подобна ситуация има и в много други западни страни.

След 2,5 години война в Украйна във военните складове на западните страни не е останало почти нищо, което да може да бъде прехвърлено на Киев. Тази информация беше предоставена от държавния секретар на британското министерство на отбраната Люк Полард. Цитиран от „Таймс", по-рано той изрази опасения, че Великобритания скоро няма да има нищо за предлагане. Още: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО)

"Мисля, че повечето западни страни са предоставили по-голямата част от ресурсите си. Ние не само трябва да попълним нашите запаси, но също така имаме нужда от надеждни доставки, които могат да бъдат изпратени в Украйна, за да продължим борбата", каза Полард, коментирайки необходимостта от увеличаване на производството на нови оръжия. Той добави, че предоставянето на Украйна на възможно най-много оръжия е "абсолютно правилно".

Оръжия за Украйна

Доклад на Британската сметна палата, публикуван този месец, показва, че британските военни ресурси са толкова изчерпани, че в средата на миналата година правителството е принудено да намали помощта за Украйна. Министерството на отбраната "драстично ограничи" трансфера на военно оборудване за Киев в средата на 2023 г., след като направи извод, че по-нататъшните трансфери за помощ ще създадат „неприемливи рискове за военната готовност на Обединеното кралство“. Още: Обещаната от Румъния ПВО система Patriot вече е в Украйна

Общата стойност на оборудването, изпратено в Украйна от армейските резерви в Обединеното кралство (т.е. веднага налично оръжие, а не такова, което тепърва трябва да се произвежда или купува от другаде), е 171,5 милиона британски лири през 2021-2024 г. Последва рязко намаление от 130 милиона британски лири през 2022-2023 г. до само 15,9 милиона паунда през 2023-2024 г. Иначе, според официалната британска статистика, британската военна помощ за Украйна дотук възлиза на 7,8 млрд. британски паунда. За периода 2024 - 2025 година британците ще дадат още 3 млрд. паунда и възнамеряват да дават годишно по 3 млрд. паунда военна помощ на Украйна до 2031 година.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Иван Гаврилюк припомни по украинската телевизия, че възможностите на украинската отбранителна индустрия са твърде ограничени, за да може Украйна да постигне целите си във войната със собствените си оръжия. Той обвини администрацията на Виктор Янукович, свалена през 2014 г., която "под диктата на Руската федерация" е ограничила военния потенциал на Украйна. Още: Западът инвестира мощно в украинската отбранителна индустрия: Обещания за гаубици, дронове и снаряди

Междувременно върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел обяви на пресконференция след заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на ситуацията в Украйна, че Европейският съюз ще подкрепи Украйна независимо от позицията на САЩ, пише още Do Rzeczy - считано за ултраконсервативно полско издание, често подкрепящо гледната точка на предишната власт в Полша, на Полската народна партия.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес