Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Размяна: Путин пусна най-важния политически затворник, останал след Навални

01 август 2024, 15:59 часа • 8736 прочитания

Руският опозиционер Владимир Кара-Мурза е освободен от режима в Кремъл в рамките на мащабната размяна на политически затворници със САЩ и Запада на 1 август. Той излиза на свобода заедно с журналиста от The Wall Street Journal Еван Гершкович, бившия американски морски пехотинец Пол Уилън и други.

Информацията първо съобщи Bloomberg, позовавайки се на анонимен европейски служител. Първоначално материалът на агенцията не включваше името на Кара-Мурза, но то бе добавено впоследствие. Часове по-късно турската разузнавателна дирекция, която координира размяната в Анкара, даде повече подробности: Русия и Западът с мащабна размяна на затворници в Анкара (ВИДЕО и ПЪЛЕН СПИСЪК).

В 19:00 ч. местно време в Берлин днес се очаква пресконференция на някои от освободените руски политически затворници, съобщава Telegram каналът SOTA. От Кремъл официален коментар все още няма - говорителят на Путин Дмитрий Песков отказа да отговаря на въпроси, свързани с новината за размяната на Гершкович и Уилън.

Още: Размяна на затворници между Русия и САЩ: Журналистът Еван Гершкович е на свобода

Присъдата на Кара-Мурза

42-годишният Кара-Мурза е активист с двойно гражданство - руско и британско, който упорито се бори срещу управлението на диктатора Владимир Путин и през април миналата година получи присъда от 25 години затвор. Причината за тях - критики по посока руската инвазия в Украйна.

Кара-Мурза беше прехвърлен в наказателна колония с максимална сигурност по обвинения в държавна измяна, участие в дейността на „нежелана организация“ и разпространение на „фалшификати“ за армията. Той излежаваше присъдата си в Омск.

На 30 и 31 юли адвокатът му не успява да се види с него. Тогава на защитата е съобщено, че Кара-Мурза се намира в затворническата болница №11 на Федералната затворническа служба в Омск. На следващия ден Кара-Мурза не се яви на съдебно заседание, на което е трябвало да бъде разгледан искът му срещу наказателната колония, предава независимата рускоезична медия "Медуза".

Снимка: Getty Images

Още: Преместиха руския опозиционер Владимир Кара-Мурза в затворническа болница, не пускат адвокатите му

Адвокатът на политика - Вадим Прохоров - заяви, че по негова информация предишния ден в Омск е пристигнал специален полет, който след това е отлетял за Москва.

По същото време режимът в Кремъл започна да извежда редица затворници от местата им за лишаване от свобода. Сред тях бяха политикът Иля Яшин, ръководителите на щаба на Алексей Навални Лилия Чанишева и Ксения Фадеева, съпредседателят на „Мемориал“ Олег Орлов и други. Адвокатите и роднините не бяха информирани къде са отведени затворниците, а правозащитниците предположиха, че става въпрос за голяма размяна с руснаци, излежаващи присъди в чужбина. През последните дни 7 политически затворници са прехвърлени в неизвестна посока в Русия, а местонахождението на други трима също беше неизвестно.

Раздвижване имаше тази сутрин - самолет Ан-148 кацна в руския ексклав Калининград, разположен между Литва, Полша и Балтийско море, след полет от московското летище Внуково. Такива самолети са били използвани за размяна на Виктор Бут, Константин Ярошенко и Надежда Савченко за руснаци. По-късно самолетът е кацнал в Мурманск. Подобен полет е на път към турската столица Анкара, предадоха няколко руски канала в Telegram.

Още: Мащабна размяна на затворници от Русия: Кацнал самолет в Калининград дава поредни индикации

Владимир Кара-Мурза и продължаващото дело на Навални

Кара-Мурза, който осъжда пълномащабната война на Русия срещу Украйна и лобира за западни санкции срещу Москва, е част от нарастващия контингент инакомислещи, задържани на фона на все по-строгите политически репресии на издирвания от съда в Хага диктатор Путин.

Руският политик и опозиционер Иля Яшин, който излежава присъда 8 г. и половина затвор, призова през февруари 2024 г. ръководството на ООН, президента на САЩ Джо Байдън и лидерите на страните от ЕС да постигнат бързото освобождаване на Владимир Кара-Мурза. Той го сравни с покойния вече Навални - "имат много повече общи неща, отколкото изглежда на пръв поглед". И двамата, пише политикът, "създадоха лични проблеми на обкръжението на Путин", де факто бяха обявени за врагове на държавата, бяха подложени на мъчения в колониите и "най-важното е, че Путин вече се опита да убие и двамата".

Още: Опозиционерът Кара-Мурза спечели "Пулицър" за статии, писани от руски затвор

"Разбирам, че думите ми са гласът на викащия в пустинята. Но Владимир Кара-Мурза трябва да бъде спасен. Заплахата за живота му е не само реална, но и непреодолима", заяви Иля Яшин след смъртта на Навални.

През декември 2022 г. Иля Яшин е осъден на осем години и половина затвор по дело за разпространение на "фалшификати" за руската армия. Срещу опозиционера е образувано дело след негови изказвания за убийствата на цивилни в Буча.

Още: Руски опозиционер от затвора: Пуснете Кара-Мурза, Путин се опита да убие и него

Още: Кара-Мурза: Все още не мога да се примиря със смъртта на Навални

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес