Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разкритията за „Северен поток“ разпалиха лют спор между два основни съюзника на Украйна

21 август 2024, 14:30 часа • 4582 прочитания

Разкритията, че екип от украинци е взривил газопровода „Северен поток“, ползвайки Полша като логистична база, предизвикаха спор между Берлин и Варшава - два от ключовите съюзници, които подкрепят Украйна във войната.

Още: Кой взриви "Северен поток": На фокус излезе конкретен украински офицер

Полският министър-председател Доналд Туск се нахвърли върху Германия в събота, след като близо двегодишно германско разследване установи, че през септември 2022 г. екип от украинци е саботирал най-голямата морска газопроводна система в света. Операцията е включвала малка наета яхта и шестчленен екип, съобщи миналата седмица The Wall Street Journal.

Властите в Полша не са предприели действия по заповед за арест, която германските власти са издали през юни, издирвайки един от заподозрените членове на екипажа. Мъжът впоследствие е избягал в родината си. Германските медии го идентифицираха като Володимир Ж.: Германската прокуратура издаде заповед за арест на украинец, заподозрян за взривовете по "Северен поток"

Гневната реакция на Туск

Туск взе на прицел „инициаторите и покровителите“ на „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“ - двата газопровода, които минават успоредно по дъното на Балтийско море и пренасят руски газ за Западна Европа. Всъщност "Северен поток 2" така и не заработи - по решение на канцлера Олаф Шолц вследствие на руската агресия срещу Украйна.

„Единственото нещо, което трябва да направите днес по този въпрос, е да се извините и да замълчите“, написа полският премиер.

Още: Има ли Зеленски роля във взривовете на "Северен поток"? Президентският му офис отрече

Ново писмо на Полша до Германия, възприето като обида

В края на миналата седмица полските прокурори изпратиха официално писмо до германските си колеги, за да ги информират, че заподозреният е напуснал страната, твърдят източници на The Wall Street Journal - изданието излезе с пореден материал по темата. В писмото се питало дали германските следователи все още се интересуват от това полските власти да претърсят къщата на заподозрения близо до Варшава.

Според запознат с въпроса германските власти разглеждат писмото като „допълнителна обида“, след като поляците не са предприели действия по заповедта за арест.

Полските прокурори заявиха публично, че не са арестували заподозрения веднага, защото германските им колеги са допуснали грешка, когато са поискали задържането му - пропуснали са да впишат адреса на заподозрения в европейския регистър. Германските власти отричат. След това полските власти заявиха, че службата за вътрешна сигурност на страната - ABW - ще трябва да разгледа въпроса, преди да бъде извършен арест.

Снимка: iStock

Полша, подобно на САЩ и други германски съюзници, се противопоставя на газопровода „Северен поток“ още от самото му създаване преди близо две десетилетия. Германските правителства, особено това на бившия канцлер Ангела Меркел, продължиха изграждането на тръбите въпреки възраженията. Берлин продължи със „Северен поток 2“ дори след като Русия за първи път нахлу в Украйна и анексира Крим през 2014 г.: Още: Меркел е знаела, че Путин ще изнудва Европа с газ, но не е сторила нищо?

Все пак - общият враг остава Путин

Изявлението на Туск отразява „солиден консенсус“ в Полша, заяви съветникът по националната сигурност Яцек Сивиера, назначен от предишната управляваща партия, която сега е в опозиция. Според източници на WSJ - германски официални лица от целия политически спектър са били изненадани от изявлението на Доналд Туск, но са решили да не реагират, за да избегнат ескалация на спора в момент, когато се предполага, че двата съюзника от НАТО работят заедно, за да подкрепят Украйна в борбата ѝ срещу Русия. „Путин е нашият общ враг и би било добре всички да помним това“, заявява високопоставен германски министър.

Тази седмица в хора се включи и Русия. Москва подаде жалба до Берлин за липсата на напредък в разследването на „Северен поток“ и поиска спешни разговори за „изпълнението от страна на Германия на международните ѝ задължения в борбата с тероризма“. Това заяви Олег Тяпкин, който е директор в европейския департамент на руското външно министерство, пред държавната информационна агенция "РИА Новости".

Тяпкин предупреди да не се прекратява разследването на експлозиите, без да се идентифицират поръчителите на нападението.

Още: Берлин: Отношенията ни с Киев няма да пострадат заради разследването на атентата срещу "Северен поток"

Спорът между Варшава и Берлин, който избухна публично през уикенда, се зараждаше от месеци. Някои германски следователи и политици твърдят, че полските власти умишлено са се опитали да провалят разследването. Според германски следователи още миналата година поляците са отказали да предоставят записи от камери за видеонаблюдение на яхтата, която е била закотвена в полско пристанище, както и данни от мобилни телефони в района. Полската служба за вътрешна сигурност отхвърли твърденията и заяви, че такива записи не съществуват. Полските прокурори заявиха, че кадрите са били редовно презаписвани след 30 дни в съответствие със стандартната процедура.

Още: Полша крие ключови доказателства за взрива на "Северен поток"?

Полша и Германия имат дълга обща граница, а полицейските им служби си сътрудничат толкова тясно, че са си предоставили полицейски правомощия в граничните райони на своите територии.

Въпреки това германските власти са се разтревожили, когато полските прокурори са им казали, че не могат да арестуват заподозрения, докато ABW не разгледа случая, пише WSJ. Тогава Берлин решил да се стигне до "ескалация" - чак до висшите ешелони на полското правителство.

Всеки потенциален заподозрян, който може да е играл роля в разрушаването на тръбопроводите, трябва да получи медали, вместо да бъде арестуван, казал високопоставен полски служител в частен разговор с германски колега, твърди източник на изданието.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес