Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи резултати: Крайната десница печели изборите в Австрия и гарантира 1/3 от местата в парламента

29 септември 2024, 20:14 часа • 893 прочитания

Крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) печели парламентарните избори в Австрия, показват първите предварителни резултати.

FPÖ на Херберт Кикъл получава 29,1% от гласовете, сочат прогнозите, публикувани от обществената телевизия ORF.

Управляващата Австрийска народна партия (ÖVP), водена от канцлера Карл Нехамер, получава 26,2% от гласовете и остава на втора позиция. На трето място е Социалдемократическа партия (SPÖ) с 20.4%. НЕОС-Нова Австрия има 8,8 на сто подкрепа, а Зелените допълват 5-ата с 8,6%

Първоначалните оценки са основани на преброяването на част от гласовете по пощата и на бюлетините от затворените по-рано избирателни секции.

Още: Задава ли се историческо крайнодясно управление в Австрия? Изборите, които могат да променят Европа (СНИМКИ)

Откакто през 2021 г. Херберт Кикъл оглави опетнената от обвинения партия, нейната популярност се повиши благодарение на гнева на избирателите срещу миграцията, инфлацията и ковид ограниченията.

Затвърждавайки имиджа на FPOe като антисистемна партия, 55-годишният Кикъл води кампанията си с лозунги като „Смело опитайте нещо ново“.

"Партията на свободата“ спечели не само с антиимигрантската си реторика, а и с отхвърляне на цялостната политика на канцлера Нехамер – както в икономиката, така и във външната политика. Австрийската икономика за втора поредна година е в рецесия. Крайната десница настоява за прекратяване на помощта за Украйна и отмяна на санкциите срещу Русия.

Очакванията във Виена са за сложни коалиционни преговори. Единственият възможен коалиционен партньор за "Партията на свободата“ е управляващата "Народна партия“ – само тя не се разграничи от десните популисти. Но канцлерът Карл Нехамер за сега е категоричен, че няма да допусне лидера Херберт Кикъл в правителството.

Срещу участието на Кикъл в кабинета се обяви и президентът Александър ван дер Белен, който заяви, че няма да връчи мандат за съставяне на правителството на крайната десница.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес