Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи данни: Украйна удари важен за руснаците и Крим жп мост

07 януари 2024, 10:13 часа • 33221 прочитания

Важен за планираната от руснаците жп линия от Ростов на Дон до Крим жп мост е бил поразен от украински удар. Информация за това публикува в Телеграм Петро Андрющенко, съветник на украинския кмет на Мариупол.

Според него, украинската армия е успяла да порази полузавършен железопътен мост, цистерни с гориво и инженерен транспорт в района на село Гранит. Мостът е част от плана на Русия да направи жп линия от Ростов на Дон до Крим, за да има втора голяма логистична линия за руската армия извън Кримския мост: "Кримският мост е рисков": Руснаците вече строят жп линия от Ростов до окупирания Крим

С успешния украински удар това се отлага за дълго време, убеден е Андрющенко.

Историята на моста

Ден по-късно в авторитетното британско издание Forbes обърнаха внимание на случилото се. Мостът се е строял над река Калмиус, на 50 мили от активния фронт в Херсонска и Запорожка област и на 25 мили северно от брега на Азовско море.

"Украинците току-що направиха дупка в голяма руска логистична инициатива и отложиха с почти половин година сериозно руско планиране на доставките (за армията в Украйна)", пише Стефан Корша, старши кореспондент по отбраната в Kyiv Post. Той добавя, че украинската армия буквално е проявила чувство за хумор, след като е сринала моста, давайки възможност за строителни работи цели 5 месеца.

Руските военни разполагат с три начина за пренасяне на големи количества доставки от същинска Русия за руската армия в Южна Украйна: с корабен транспорт до Крим, по шосе и железопътен транспорт през Керченския мост директно в Крим и с железопътен транспорт през Югоизточна Украйна. Украинците обаче атакуват и трите основни линии за доставки, откакто Русия разшири войната си срещу Украйна, започвайки през февруари 2022 г., а успехите при атаки с дронове и ракети направиха пристанищата в Крим много опасна дестинация за руските военни доставки.

Същевременно, главната сухопътна железопътна линия многократно се извива на север към фронтовата линия, което я поставя в обсега на украинските гаубици. За украинските артилеристи не е проблем да поразяват преминаващи влакове или самите железопътни линии. Тези атаки мотивираха руснаците да започнат изграждането на четвърта линия за доставки - крайбрежна железопътна линия (от Ростов до Крим), която, макар и все още в обхвата на украинската ракетна артилерия и боеприпаси за дълбок удар, поне измъква влаковете извън обсега на гаубиците. Тази нова железопътна линия трябва да пресече река Калмиус, която минава на юг през Гранитно (Хранитне), преди да стигне до Мариупол.

Руските работници започнаха сериозно да строят моста при Гранитно през септември 2023 г. Участъкът може да е бил пред скорошно завършване, когато украинците най-накрая се насочиха към него, очевидно този уикенд и според наличната информация го поразиха с ракети M30/31 с GPS насочване, изстеляни с HIMARS.

Още: Пожари в жп обекти край Москва, Украйна изненада с взрив на жп линия между Русия и Китай

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес