Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: В Украйна ще действаме както намерим за добре, независимо какви войски ще изпрати Европа (ВИДЕА)

28 май 2024, 17:04 часа

Руският диктатор Владимир Путин заяви днес, че ще действа в Украйна както той сметне за нужно и няма да го спре фактът, че Европа може да изпрати свои военни там.

Реклама

"Ние при всички случаи ще направим това, което смятаме за нужно, без значение кой ще бъде на територията на Украйна. И те трябва да са наясно с това", заплаши той на брифинг с журналисти от Узбекистан.

Поляците ще окупират Украйна, внушава Путин

Освен това Путин вижда заплаха от страна на Полша по отношение на суверенитета на Украйна (който той самият не зачита):

"Ако заедно с поляците влезе контингент от европейски държави [в Украйна], останалите ще си тръгнат, но поляците никога", каза той, вероятно опитвайки се да внуши, че Полша възнамерява да окупира украински територии. Това изобщо не е нова линия в руската политическа пропаганда - тя се използва усърдно в руските канали в Телеграм, а и от Дмитрий Медведев, на база историческото минало и споровете между Украйна и Полша.

Още: Путин лично ще аплодира отсъствието на Байдън в Швейцария, при това на крака: Зеленски (ВИДЕО)

Внимавайте с кого "играете"

Путин предупреди и "по-малките държави" в Европа и членки на НАТО, да си правят сметка с кого се съюзяват, защото "по правило са гъстонаселени". Руският диктатор посочи и, че руската армия се готви за високоточно западно оръжие като американските ракети ATACMS:

Ако Киев искаше да проведе президентски избори, трябваше просто да отмени военното положение

За пореден път Путин заяви и, че не смята Зеленски за легитимен президент на Украйна.

"Строго погледнато, според предварителната оценка, единственото легитимно правителство (в Украйна) остава парламентът и председателят на Върховната Рада. Ако искаха да проведат президентски избори, тогава просто трябваше да отменят закона за военното положение, това е всичко", заяви диктаторът. Предвид факта, че армията на Путин постоянно тероризира и обстрелва цивилни в Украйна, провеждането на нормални избори е повече от невъзможно - още повече, че 20% от украинската територия е в руски ръце и там хората няма как да гласуват. Украинската конституция е пределно ясна относно военното положение, правомощията и мандата на президента, но Путин нарочно говори за чл. 111 и чл. 112, които определят как правомощията на президента отиват в председателя на Върховната рада, ако мандатът на държавния глава предсрочно бъде прекратен и то заради смърт, държавна измяна, а не заради военно положение: Зеленски остава легитимен президент и след изтичането на мандата му през май: Ето защо

Ето и още смътни заплахи от Путин по отношение на Запада:

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес