Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин стигна до сервилност пред Сърбия заради костеливия орех Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

05 септември 2024, 10:10 часа • 8691 прочитания

Няма вечни приятели или врагове, има вечни интереси – приписваният на Уинстън Чърчил и на лорд Хенри Палмерстън цитат (и двамата са премиери на Великобритания) с пълна сила важи за ситуацията с войната в Украйна. Максимата изпита и Владимир Путин, който е търсен от Международния наказателен съд в Хага заради систематично отвличане на украински деца и има заповед за ареста му.

Явно принуден от обстоятелствата, Путин се срещна лично със сръбския вицепремиер Александър Вулин. В дипломатическия етикет това е доста рядко срещано – Путин е президент т.е. далеч по-висок ранг от Вулин, който отдавна изразява путинофилски позиции. Срещата на двамата беше във Владивосток, в рамките на Източния икономически форум. На нея Путин призова за запазване и развиване на „отличните“ двустранни връзки между Руската федерация и Сърбия и изглежда причината за това е неотдавнашната сделка, с която Сърбия купи 12 френски изтребителя "Рафал" и заради която се появиха слухове, че Белград ще включи в покупко-продажбата и изтребители МиГ. Ясно е, че ако това стане и МиГ-ове отидат във Франция, те бързо-бързо ще се отзоват в Украйна, в подкрепа на украинските ВВС.

За Путин Сърбия, Китай и Индия са особено важни като коридори да неутрализира западните санкции, които иначе биха потопили руската икономика и с това и руската военна машина, подчертава в днешния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). Затова и не е учудващо, че през Вулин Путин прати покана на сръбския президент Александър Вучич за срещата на БРИКС в Казан: Таен търговски канал: Индия осигурява на Русия части за военно оборудване срещу Украйна

На този фон много забавно звучи поредната закана на руския външен министър Сергей Лавров да не се шегуват с "руските червени линии" - заради новите ракети JASSM за F-16, които се очаква САЩ да дадат на Украйна в следващия си военен пакет: "Киевският демон набира смелост": Минорно настроение по руската телевизия (ВИДЕО)

Междувременно руските власти осъществяват най-мащабната си рекламна кампания за набиране на желаещи да сключат договор с руската армия от началото на войната. Тази кампания започна по време на настъплението на украинските въоръжени сили в района на Курск. През август обхватът на рекламни публикации в Телеграм, популяризиращи услуги по договор, надхвърли 13 милиона гледания за първи път, отбелязвайки 1,6-кратно увеличение спрямо предишния рекорд. Освен това социалната реклама на Yandex отбеляза месечен обхват от 54,7 милиона гледания през август. Дори акаунти във ВКонтакте, принадлежащи на училища и детски градини, започнаха да споделят реклами за военна служба, съобщава "Агентство". Числата сочат, че на Путин му трябва още повече пушечно месо.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Известен спад има в интензивността на боевете в Украйна, но и в данните на украинския генщаб изглежда има грешка. 138 са бойните действия за 4 септември според сутрешната сводка на украинския генщаб, обаче това е невъзможно предвид сбора от различните направления, според който са 180 – а в сводката от 22:00 часа на 4 септември бяха посочени 164.

Покровското и Кураховското направление си остават местата, където Русия хвърля най-много усилия – 52 и 46 руски пехотни атаки съответно. Вече е кристално ясно, че причината за този натиск е да се обединят двете направления, за да бъде превзето Селидово и така южният фланг на руската армия да бъде подсигурен, за да може тя да тръгне в директна атака срещу Покровск: Зеленски обяви част от намеренията на Украйна за Курска област (ОБЗОР – ВИДЕО)

Въпреки огромния брой руски пехотни атаки, украинският телеграм канал Deep State, който много бързо отразява промени на позиции по картата на Украйна, не отчита нищо за двете направления. Същото е положението и като данни от руски източници – например популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише само за боеве в районите на Селидово и Украинск, без да се хвали с руски успехи там и констатира превземане на сметището на една от мините на Новогродовка. Но има и видеокадри от поредна спряна руска атака с бронирана техника в района на Константиновка – 3 от 4 унищожени руски танка и още 3 бронирани машини на пехотата, а и геолокализирано видео, подсказващо, че при Максимиляновка украинската армия си е върнала някои позиции:

Повече внимание има към Угледар – и Deep State, и "Рибар" потвърждават, че село Пречистовка, западно от Угледар, е превзето – каналът на Звинчук повтаря официална информация на руското военно министерство. Това е Времеевското направление – Угледар сега е цел на руски части, идващи от юг (Времеевско направление) и изток (Кураховско направление). "Рибар" предупреждава, че западно от Пречистовка има украински позиции т.е. тепърва трябва подсигуряване и посочва, че правилната стратегия е Угледар да бъде обкръжен, а не атакуван фронтално, което се провали в миналото: Не Покровск, друг е руският военен приоритет номер 1 сега: Оценки (ОБЗОР – ВИДЕО)

Обновяване за ситуацията при Часов Яр – по украински данни руснаците най-после са поставили под контрол целия район около Клещеевка (7 километра югозападно от Бахмут) и вече са стигнали до канала "Северски Донец – Донбас", който дотук е непреодолима отбранителна линия (КАРТА).

В Курска област няма нищо съществено за отбелязване – извън де факто руско потвърждение, че Малая Локня е в украински ръце, защото сега руснаците съобщават как украинците се изтеглили от някои позиции там, а иначе не признаваха, че изобщо има части на украинската армия в района. "Рибар" пише, че боевете при Коренево не спират, а малкото селце Олговка, което е там, постоянно попада ту под украински, ту под руски контрол. И видеокадри с оплакване как на 30-тина километра от активната фронтова линия в Курска област нощем никой не пази по КПП-та, което позволява на украинците да организират операции с дронове:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес