Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин ще моли Си Дзинпин за помощ за Украйна: Слухове от руски източник какво конкретно

16 октомври 2023, 16:19 часа • 7078 прочитания

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин ще отиде в Китай и ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин тази седмица (16.10 - 22.10.23). Путин трябва да отиде в Китай на 17 октомври. На тази среща централна тема ще е Украйна. Това пише в считания за много близък до кухнята на Кремъл руски телеграм канал "Кремлевская табакерка".

Помощ от Китай за "специалната военна операция"

Според четири източника на "Кремлевская табакерка" (от руското МВнР и от Кремъл), Путин ще поиска от Си Дзинпин да повлияе на Съединените щати и да ги убеди да приемат плана му за Украйна. По същество - край на войната, ако бъдат изпълнени следните условия:

  • Първо, спиране на огъня веднага щом заповедта за ареста му от Хага бъде отменена. В този случай руският диктатор бил готов да изтегли войските от Запорожието и Херсонска област и да спре атаките в посока Купянск. Що се отнася до Крим, ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република), Путин бил готов на преговори, включително и за Крим.
  • Второ, Путин иска да няма претенции или искания към Русия да плати репарации на Украйна. Той също би искал санкциите да отпаднат, поне постепенно.
  • Трето (и това е основното изискване), Путин иска "да се върне в клуба на влиятелните световни лидери". За целта трябва да има легитимация - чрез среща с американския президент Джо Байдън или в Русия, или в САЩ.

Как Си Дзинпин да помогне - като говори с Байдън на предстоящата им среща през ноември, която все още е в процес на планиране.

В същото време Путин отново щял да иска от Китай военна помощ, ако войната в Украйна не бъде спряна и "за всеки случай". Такива искания има от пролетта (писахме за това), но Пекин все още не е предприел никакви стъпки за предоставяне на военна помощ.

Още: През 2022 г. всеки втори млад руснак е загинал във войната с Украйна

Си Дзинпин също има искания

От руска страна очакват китайският президент също да предяви претенции към Руската федерация, след като Путин ще повдига темата за Украйна:

Още: Руският елит ще плати с живота си за идващата катастрофа в Украйна: Прогнозата на Гиркин

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес