Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин: Искам в ударни срокове Русия да е сред най-роботизираните икономики, трябват ни спешно 100 хил.робота (ВИДЕО)

07 юни 2024, 16:36 часа
Реклама

В максимално кратки срокове Русия трябва да влезе в топ 25 на най-роботизираните държави в света. Това нареди руският диктатор Владимир Путин от трибуната на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 7 юни. 

"В указа ми от месец май е определен показател за повишението на ефективността на икономиката до края на десетилетието. Заради демографските предизвикателства и липсата на кадри, с които се сблъскваме, най-важното условие за достигане на високи темпове на икономически ръст е свързано с повишението на производителността на труда. Икономиката ни трябва да е с широко използване на автоматизацията. Затова в кратки срокове Русия трябва да влезе в топ 25 на страните с най-висока степен на роботизация. Това значи, че трябва да имаме над 100 000 роботи, при това производството им трябва да се ускори и да стъпи на наша, руска основа", заяви Путин.

За робота Женя, който бе представен на форума като голямо руско постижение, ВИЖТЕ по-долу в текста.

Още: The Washington Post: Путин е идиот - още доказателства

Роботът Женя от Aliexpress?

На Международния икономически форум в Санкт Петербург бе показан и роботът Женя, както се твърди разработен по поръчка на властите, който струва 6 милиона рубли и бе рекламиран като "неотличим от жив човек". Според анонса на събитието Женя "е създаден, за да обслужва жителите на Московския регион в сектора на жилищно-комуналните услуги" и според рекламата "като бонус може дори да ви рецитира стихове".

Но се оказва, че разработката му не е съвсем руска, а е съвместен проект с "китайски партньори", както предава кореспондент на телеграм канала "Миллет". В какво точно се изразява руското участие в разработката не е известно, но от видеото се вижда, че роботът може само да жестикулира и да произнася заучени фрази и не е автономен - към него има захранващ кабел. Както пишат потребители в социалните мрежи "предстои да се разбере каква е действителната му цена в Aliexpress".

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес