Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Pussy Riot пак осъди Путинова Русия

29 ноември 2023, 06:54 часа

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе по жалба на членките на пънк групата Pussy Riot срещу забраната за регистрация на тяхната руска неправителствена организация "Зона на правата". Съдът постанови Русия да им заплати над 24 000 евро обезщетение.

Реклама

И какво от това?

След оттеглянето на Русия от Съвета на Европа руските власти обявиха, че повече няма да изпълняват решенията на ЕСПЧ и няма да плащат обезщетенията, постановени от съда.

Още: Европейският съд по правата на човека осъди Русия заради Pussy Riot

През 2013 г. Надежда Толоконникова (включена в списъка на чуждестранните агенти от руското министерство на правосъдието), Мария Альохина и Владимир Рубашний обявиха намерението си да създадат правозащитна организация с нестопанска цел, която да защитава правата на затворниците. Беше им отказано да регистрират организацията, като се твърдеше, че представените документи и статутът на организацията са несъвместими.

ЕСПЧ счита, че отказът за регистрация на неправителствената организация е бил незаконосъобразен. "Съдът прие, че не са били налице достатъчно подробни инструкции и формални изисквания за регистриране на НПО и попълване на съответните формуляри. Тези неточности в документите не дават основание за отказ на регистрация", се казва в решението на съда. Според съдебното решение руските власти трябва да платят на всеки от ищците по 9,5 хил. евро обезщетение, като им се присъждат и 1,9 хил. евро съдебни разноски.

През 2021 г. руското министерство на правосъдието включи "Зоната на правата" в регистъра на чуждестранните агенти. През юли 2023 г. организацията е заличена от списъка на чуждестранните агенти поради нейната ликвидация.

На 15 март 2022 г. Русия обявява оттеглянето си от Съвета на Европа. През юни руският президент Владимир Путин подписа закони за определяне на краен срок, в който страната да изпълни решенията на ЕСПЧ. Жалби от руснаци бяха разгледани от ЕСПЧ до 16 септември. Русия беше начело по брой жалби до ЕСПЧ. На нея се падат 16 750 дела (22,4% от всички дела).

Още: Pussy Riot с нов скандален клип, този път срещу главния прокурор на Русия (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес