Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване изчисли: В Нидерландия харчат около 1 милиард евро годишно за наркотици

12 септември 2024, 21:42 часа • 1283 прочитания

Жителите на Нидерландия харчат поне 903 млн. евро годишно за закупуване на наркотици. Това съобщава вестник Trouw, като се позовава на проучване, проведено от група холандски учени, предаде БГНЕС.

Още: Убийства, грабежи, сбивания: Най-опасната гара в Европа разкрива провалите на Брюксел

Отбелязва се, че изследователите за първи път са успели да картографират потреблението на наркотици, включително кокаин, амфетамин и MDMA, въз основа на анализ на отпадъчни води. Съдържанието на забранени вещества в тях е измерено между 2015 и 2022 г. в 30 пречиствателни станции за отпадъчни води в Нидерландия в градски и селски райони. Впоследствие количеството на веществата беше сравнено със средната цена на съответните наркотици в страната. „С това количество пари бихте могли да издържате армия от дилъри“, коментира Томас тер Лаак от научната фондация KWR, който участва в проучването.

Още: Заловиха повече от четири тона кокаин, предназначен за Европа

Според него обаче резултатите от проучването не отразяват пълната стойност на пазара на незаконни вещества в Нидерландия, нито мащаба на търговията с наркотици с чужди държави, но дават представа за размера на наркоиндустрията в страната. „Базираме се на доста консервативна оценка - има подозрение, че реалният мащаб [на разходите на холандците за наркотици] е много по-лош“, отбелязва ученият. Например, проучването не е проведено в „пиковите дни“, когато в Нидерландия се провеждат различни фестивали и тържества.

Още: Смъртта на Матю Пери осветли мащабна мрежа за разпространение на кетамин (СНИМКИ)

В Нидерландия притежаването, продажбата и производството на наркотици в големи количества е незаконно. Въпреки това на кофишоповете е разрешено да продават марихуана в малки количества при определени строги условия. За да се избегнат т.нар. сиви зони, през 2020 г. правителството стартира експеримент със затворена мрежа от кафенета, който включва и възможността за отглеждане на канабис при строги условия и продажба на готовия продукт на кафенета в големи количества.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес