Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протестиращи се събраха в Тбилиси в подкрепа на болния Саакашвили

19 ноември 2021, 22:15 часа • 1570 прочитания

Митинг в защита на бившия президент Михаил Саакашвили организират демонстранти пред сградата на парламента в Тбилиси. Те настояват тежко болният ексдържавник да бъде преместен от затворническия лазарет в гражданска болница.

Здравословното състояние на Саакашвили се влоши в резултат на продължаващата му вече седем седмици гладна стачка. Според лекарите той страда от неврологични проблеми, породени от недохранване и липса на витамини и минерали. Кабинетът на националния омбудсман на Грузия съобщи, че припадъкът на бившия президент се дължи на състояние, наречено енцефалопатия на Вернике, което се поражда от недостиг на витамин Б и може да доведе до зрителни и двигателни проблеми, предава 24 часа.

В четвъртък адвокатът му Бека Басиля съобщи, че е бил на посещение при Саакашиви, когато бившият президент припаднал. Той бил изнесен от стаята на носилка и състоянието му е стабилно. След този случай министерството на правосъдието предложи да премести бившия президент във военнната болница в Гори. Друг от адвокатите на Саакашвили, Ника Гваремия, посочи, че експолитикът е готов да бъде прехвърлен в Гори и да прекрати гладната си стачка, веднага щом това стане. Очаква се още тази нощ той да бъде прехвърлен.

След края на втория си мандат (2008-2013 г.) Саакашвили напусна Грузия и замина за Украйна. Впоследствие той задочно беше признат за виновен в злоупотреба с власт и осъден на шест години затвор. На 1 октомври беше арестуван, когато се върна в Грузия, за да мобилизира опозиционните сили в навечерието на местни избори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес