Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест блокира Конституционния съвет на Франция: Ще има ли референдум? (ВИДЕО)

13 април 2023, 13:44 часа • 793 прочитания

Протест в Париж блокира входа на сградата на френския Конституционен съвет в четвъртък. Демонстранти изградиха барикада от контейнери за боклук, качиха се върху тях и запалиха факли, показват видеокадри в социалните мрежи.

Утре, на 14 април, Конституционният съвет на страната трябва да обяви решението си дали задействаната от президента Еманюел Макрон пенсионна реформа е съвместима с основния закон. Държавният глава прескочи парламента и правителството му директно вдигна пенсионната възраст за французите от 62 на 64 години, което предизвика масови протести, сблъсъци с полицията и блокади седмици наред.

ОЩЕ: Последен ден на протести във Франция срещу пенсионната реформа на Макрон

Съветът може да отхвърли изцяло законопроекта, ако прецени, че той нарушава Конституцията. Партиите от опозицията поискаха от него да направи това - заради включването на пенсионната реформа към проектозакона за бюджета за социално осигуряване. Според опозицията така се е определил кратък срок за дебатите и след това е било заобиколено окончателното гласуване в парламента.

Това ще бъде съкрушително поражение за президента Еманюел Макрон и изненадваща победа за профсъюзите и протестиращите. Френският президент ще има възможност да започне отначало с нов законопроект или да се откаже напълно от него.

Въпреки това конституционните експерти, а и правителствени източници, твърдят, че е малко вероятно Конституционният съвет да блокира цялостната реформа, пише "Ройтерс".

Ако Съветът не види нищо нередно, правителството би могло да приеме законодателството през следващите дни, което, както се надяват официалните лица, постепенно ще сложи край на протестите.

Алтернативният вариант, който е по-вероятен според конституционни експерти и правителствени източници, е Съветът да одобри повишаването на законоустановената възраст за пенсиониране, но да отхвърли някои мерки, предназначени да стимулират заетостта на по-възрастните работници, с мотива, че те не са част от проектобюджета за социална сигурност.

Дори ако Конституционният съвет даде зелена светлина - със или без забележки - това може да не е краят. Депутатите от опозицията искат да организират т.нар. граждански референдум за ограничаване на възрастта за пенсиониране до 62 години.

Първата стъпка е да се получи достатъчна подкрепа от членовете на парламента и тя вече е изпълнена. Втората е да се получи зелена светлина от Конституционния съвет. Но следващото условие е една десета от регистрираните гласоподаватели да подпишат петиция, призоваваща за провеждане на общественото допитване. Това е трудна задача, която трябва да бъде изпълнена в рамките на 9 месеца. Някои профсъюзи поискаха от правителството да не публикува закона преди изтичането на този срок.

Ако прагът бъде достигнат, Сенатът и долната камара имат шест месеца, за да разгледат предложението за ограничаване на възрастта за пенсиониране до 62 години. Ако парламентът не реагира, президентът трябва да го подложи на референдум.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес