Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проруската управляваща партия на Грузия обяви забрана на „ЛГБТ пропагандата“ и операциите за смяна на пола

04 юни 2024, 20:00 часа

Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили от управляващата партия "Грузинска мечта" обяви поправки, подобни на закона за "ЛГБТ пропагандата", който вече е в сила в Русия. Това предаде ASTRA.

Реклама

С промените „за семейните ценности и защитата на непълнолетните“ ще се забранят показването на „сцени от еднополови връзки“ по телевизията и в рекламите, както и „пропагандата на ЛГБТ в образователната сфера“, а също така и организирането на прайдове за „популяризиране на еднополовите връзки“. Още: ЛГБТ общността вече е забранена в Русия, официално се счита за екстремистка

Наред с това поправките ще забранят на ЛГБТ хората да осиновяват деца, както и хирургическа смяна на пола, заедно с промяната му в документите.

В Русия подобни ограничения бяха въведени през юли 2023 г.

 Вчера парламентарният председател Папуашвили подписа закона за „чуждите агенти“. Преди това законът беше наложен с вето от президента на страната Саломе Зурабишвили, но ветото беше преодолено от мнозинството в грузинския парламент. Законът ще влезе в сила след две седмици. Заради закон за „чуждите агенти“, подобен на руския, от края на април в Грузия всеки ден се провеждат протести на хиляди хора.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес