Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призив: Европа трябва да се защити от Доналд Тръмп

21 октомври 2024, 07:30 часа • 915 прочитания

Европа, Великобритания и Украйна спешно трябва да укрепят колективната си сигурност чрез създаване на "банка на НАТО" за финансиране на разходите за отбрана, пише The Guardian.

"Европейците трябва да бъдат реалисти за ситуацията: ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ следващия месец, той може бързо да намали разходите на САЩ за отбрана на Европа, да се опита да наложи мирно споразумение на Украйна, което ще остави част от нейната територия в ръцете на Русия, и дори да организира пълното оттегляне на Киев от НАТО", се казва в доклад на мозъчни тръстове в Обединеното кралство и Германия.

Подобни ходове биха имали огромни последици за споделянето на разузнавателна информация и жизнеспособността на член 5, най-важната разпоредба на НАТО за колективна самоотбрана. "Първият мандат на Тръмп се характеризираше с отмяна на договори, налагане на мита на съюзниците и възхвала на авторитарни правителства. Европейските лидери трябва активно да укрепят европейската отбрана, сигурност и устойчивост", твърди Сам Гудман, един от авторите на доклада. Още: Politico: Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации - защо?

Докладът е изготвен от New Diplomacy Project, консултиран от сър Дейвид Манинг, бивш британски посланик във Вашингтон, и фондация "Фридрих Еберт", свързана със Социалдемократическата партия (СДП) на германския канцлер Олаф Шолц. Публикацията се появи в навечерието на срещата в Лондон между новия генерален секретар на НАТО Марк Рюте, британския премиер Кийр Стармър и външния министър на Обединеното кралство Дейвид Лами

Ефектът "Тръмп"

Тръмп заяви, че ако спечели, ще притисне Украйна да сключи сделка с издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Остават само три месеца, за да го убедим, че цената на мира, която Кремъл ще поиска, е неприемлива, се казва в доклада.

За да смекчат последиците от евентуално второ президентство на Тръмп, страните от НАТО трябва да подкрепят създаването на многостранна кредитна институция. Банката на НАТО ще помогне на страните да спестят повече от един милион евро от закупуването на оборудване, да предложат на членовете на Северноатлантическия алианс ниски лихвени проценти по заеми и да въведат нова линия на финансиране с по-дълги периоди на изплащане, която ще работи с първоначални вноски от членове на НАТО в замяна на номинален капитал. Още: Politico: Тръмп отказва да покаже данъчните си декларации - защо?

Обединеното кралство също трябва да се подготви да подпише или поднови споразумения за сигурност с Германия, ЕС и Франция. Споразуменията биха могли да включват разработването на системи за противоракетна отбрана, зареждане с гориво във въздуха, поддръжка на самолети и въздушен транспорт, както и съвместни кибернетични способности. Освен това ще бъде предложена гаранция за споделяне на разузнавателна информация от Алианса със САЩ, Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Други заплахи, които биха могли да произтекат от победа на Тръмп, включват прекъсване на дипломатическите отношения между Съединените щати и Европа, както и изтеглянето на американско военно оборудване и военен персонал от Стария доклад.

Авторите на доклада прогнозират, че мирният план на Тръмп за Украйна ще се провали, защото Русия иска повече, отколкото той осъзнава и може да му се стори твърде трудно да пренебрегне опозицията срещу предложената от него капитулация на Киев, пише The Guardian.

Д-р Джейд МакГлин от New Diplomacy Project заяви: "Правителството на Обединеното кралство и европейските лидери трябва да обмислят мерки за активна подкрепа на Украйна, ако Тръмп бъде преизбран през ноември. По отношение на Украйна, когато става въпрос за предоставяне на военна помощ, осигуряване на стратегическа сигурност и дипломатически лостове, той може да се опита да саботира НАТО и да използва своя "мирен план", за да ограничи по-нататъшните доставки на оръжие за Киев. Още: Съдбата на плана за победа на Зеленски: САЩ засега дръпнаха ръчната спирачка

Автор: Патрик Уинтур

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес