Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение: Националисти дърпат Европа към дивашка държава

21 юни 2024, 19:10 часа

Националистите и популистите тласкат Европа към "дивашка държава", предупреди в генералният секретар на Съвета на Европа, изправен пред възхода на крайната десница в няколко държави.

Реклама

"Виждаме много ясно в Европа и по света, че има крайни национализми, популизми и антиправови движения, които дърпат света или Европа към дивашка държава", заяви Мария Пейчинович Бурич, която ще напусне поста си през септември след 5 години начело на органа за наблюдение на правата на човека на континента.

Основан в Страсбург през 1949 г., Съветът на Европа обединява 46 държави, след като Русия беше изключена през 2022 г. след нахлуването в Украйна. "Неслучайно след двете големи войни в Европа беше решено, че многостранният път, многостранното сътрудничество, е пътят напред", припомни бившият хърватски външен министър, предаде АФП.

Още: ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

"Няма алтернатива на многостранността“, каза тя в момент, когато се надигат гласове, особено в Обединеното кралство и Франция, за денонсиране на Европейската конвенция за правата на човека, която Съветът на Европа прилага чрез Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Тези две държави ще изберат своите заместници през следващите седмици, но Пейчинович Бурич заяви, че не вярва тези държави да денонсират конвенцията, което би довело до излизането им от Съвета на Европа.

"По-лесно е да се атакуват международни органи или организации за защита на правата на човека, но се надявам, че след като изборите приключат, ще чуем повече разумни гласове, които съществуват във всички страни", каза тя, цитирана от БГНЕС.

Позовавайки се на антисемитското изнасилване на тийнейджърка в района на Париж, бившият министър посочи, че "антисемитизмът е един от различните аспекти на демократичното отстъпление".

Още: Съветът на Европа осъди руското ракетно нападение срещу Одеса

"Никога не бихме повярвали, че при всичко, което се е случило на еврейския народ, това може да се случи отново на европейска земя", изрази съжаление тя. "Трябва да се борим срещу това, трябва да се борим срещу езика на омразата".

Наследникът на Пейчинович Бурич трябва да бъде назначен на 25 юни от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. В надпреварата участват трима кандидати: белгиецът Дидие Рейндерс, настоящ европейски комисар по правосъдието, бившият швейцарски президент Ален Берсе и естонецът Индрек Саар, бивш министър на културата. 

Още: Важна новина: ПАСЕ похвали България, иска спиране на постмониторинговия диалог

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес