Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на британския парламент възмутен от решението на Джонсън

28 август 2019, 15:25 часа • 2675 прочитания

Председателят на парламента на Великобритания Джон Беркоу и бившият финансов министър Филип Хамънд са възмутени от решението на премиера Борис Джонсън да преустанови работата на парламента в навечерието на Brexit.

По-рано днес Джонсън обяви, че работата на парламента ще бъде преустановена до 14 октомври, което намалява съществено шансовете депутатите да попречат страната да напусне ЕС без споразумение.

Brexit трябва да стане факт на 31 октомври. На 14 октомври кралицата трябва да произнесе тронно слово, в което да бъдат изложени приоритетите на правителството, предаде БГНЕС.

Джонсън обясни решението си за приключване на парламентарния сезон и да започне представянето и реализацията на новия вътрешнополитически дневен ред. Въпреки това голяма част от колегите му подозират в тази стъпка намерение да лиши парламента от правото на глас преди Brexit и да изведе страната от Евросъюза без споразумение. Самият Джонсън увери, че депутатите ще разполагат с достатъчно време да обсъдят ситуацията около Brexit и, ако бъде постигнато ново споразумение с ЕС, да го анализират и гласуват.

Според Беркоу, решението за преустановяване работата на парламента ще лиши депутатите от задължението им да определят курса на развитие на страната. Това е оскърбление за демократичния процес и правата на парламентаристите като народни избраници. „В началото на своето управление министър-председателят следва да подсигури, а не да разрушава демократичния си мандат и да демонстрира привързаност към парламентарната демокрация”, заяви Беркоу.

Неотдавна той декларира, че няма да допусне парламентът да бъде лишен от глас. Политически анализатори подозират, че много скоро ще изпълни своето обещание като използва процедурни хватки в парламента.

Много категорично е мнението и на бившия финансов министър Филип Хамънд, който определя решението на Джонсън като „грубо конституционно нарушение”, което е дълбоко недемократично.

Найджъл Фарадж допусна възможността решението на правителството да доведе до гласуване на вот на доверие, което повишава вероятността от провеждане на парламентарни избори.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес