Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Португалски вестник разкрива кражба на поверителни документи на НАТО

08 септември 2022, 20:30 часа • 1846 прочитания

Стотици поверителни документи, изпратени от НАТО в Португалия, са били открити за продажба в dark web - т.нар. "тъмна мрежа", след хакерска атака срещу командването на въоръжените сили на страната и военното й разузнаване, предаде днес Франс прес, като се позова на местния всекидневник "Диариу ди Нотисиаш".

"Става дума за продължителна и незасечена кибератака, извършена от компютърни ботове, програмирани да намират подобен тип документи", заявяват анонимни източници пред онлайн изданието на медията.

Според "Диариу ди Нотисиаш" случаят е бил засечен от американското разузнаване през август, след което оттам са уведомили португалските власти с посредничеството на посолството на САЩ в Лисабон. Разследването на португалските служби по киберсигурност е идентифицирало командването на въоръжените сили, военното разузнаване и отдел в министерството на националната отбрана като мишени на кибератаката, уточняват от медията.

Запитани от АФП по темата, представители на кабинета на министър-председателя Антониу Коща повториха коментара си пред вестника, в който "правителството уверява, че отбраната на страната и въоръжените ѝ сили работят ежедневно за това доверието в Португалия, страна основател на Алианса, да остане неопетнено". "При всеки случай, когато има подозрения за проникване се правят задълбочени анализи" и се взимат мерки за "засилване на секретността на нашата киберсигурност", добавиха от кабинета, без да потвърдят или отрекат кражбата на документите.

Според информацията, с която "Диариу ди Нотисиаш" разполага, документите, за които става дума са били обменяни между различни португалски служби чрез незащитена интернет връзкая, предава БТА.

"Няма да коментираме предпопагаеми кражби на поверителна информация. Португалия е ценен член на НАТО, която има важен принос за нашата колективна сигурност", посочи за Франс прес представител на организацията.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес