Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша започва разследване на руското и беларуското влияние в страната

05 юни 2024, 23:36 часа •
Реклама

Министър-председателят Доналд Туск съобщи, че е започнала работа комисия, натоварена с проучването на руското и беларуското влияние в Полша, предаде АФП. 

Полша, член на ЕС, е един от най-верните съюзници на своята съседка Украйна в борбата ѝ срещу руската инвазия. Тя се присъедини към други държави, които обвиняват Русия за вълната от кибератаки и опитите за насаждане на разделение преди изборите за Европейски парламент този уикенд.

Още: "През 1989 решихме, че тук ще е Полша, не Русия": Туск събра 30 000 души на историческа дата (СНИМКИ)

Варшава заяви, че руски хакери вероятно стоят зад фалшив материал, пуснат по мрежата на държавната информационна агенция ПАП, в който се казва, че поляците ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна. Комисията беше създадена с правителствен указ миналия месец, за да разследва опитите на Русия и Беларус да влияят на политическия живот. Нейната задача е да хвърли светлина върху това "как изглеждат реалните заплахи от Русия и Беларус днес", заяви Туск, лидер на проевропейското мнозинство. "Вече знаем точно, че тези две държави и техните служби са най-активни в Полша", добави той. Групата, съставена от експерти в областта на сигурността, правото и медиите, ще публикува първите си заключения до два месеца, каза той.

Още: Нов скандал с руски шпиони: Полша арестува 18 души за подривна дейност в полза на Москва

Миналата година предишното полско правителство на десните консерватори създаде комисия с обявената цел да разследва граждани, които може да са се поддали на руско влияние. Съгласно закона тези, които бяха признати за виновни от комисията, рискуваха да бъдат лишени от правото да заемат публични длъжности за срок от 10 години. Критиците му обаче твърдяха, че мерките всъщност са били насочени срещу тогавашния лидер на опозицията Туск.

Още: Развръзка:ЕС прекрати наказателната процедура срещу Полша за върховенството на закона

Новата комисия, създадена от правителството на Туск, има ограничени правомощия. Цялата работа на комисията се провежда при закрити врата и тя има право само да подава наказателни жалби до прокуратурата, предава БГНЕС.

Още: Полша позволи на Украйна да удря с доставено от нея оръжие по цели в Русия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес