Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша вижда заплаха - увеличава почти тройно броя на военните по границата с Беларус

11 юли 2024, 17:17 часа • 997 прочитания

Заместник-министърът на отбраната на Полша Павел Бейда обяви, че страната му планира да увеличи броя на военнослужещите по границата си с Беларус до 17 000 души.

Още: Китай и Беларус провеждат съвместни военни учения до границата на НАТО

Общо 8000 военнослужещи ще участват в мисията за граничен контрол. Ще бъдат разположени и 9000 военнослужещи от резерва, заяви Бейда. Резервните войски ще трябва да бъдат пренасочени към границата в рамките на 48 часа, ако възникне заплаха, обясни той.

Операцията предвиждаща 6-месечна мисия за граничен контрол на военнослужещите с двумесечно предварително обучение, като ще започне на 1 август.

В момента 6000 полски войници и офицери са на военна служба в източната част на страната.

Действията на Полша идват след изкуствено създадена мигрантска криза от страна на беларуския диктатор Александър Лукашенко, намушкването с нож на полски войник през оградата на границата с Беларус и други подобни заплашителни събития.

Още: "За военни нужди": САЩ дава няколко милиарда военен заем на Полша

Нова база за противоракетна отбрана в Полша

Междувременно в Полша започна да функционира нова база на НАТО за противоракетна отбрана, съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на срещата на върха във Вашингтон.

Според "Ройтерс" базата, наречена Aegis Ashore, е за прехващане на балистични ракети с малък и среден обсег. Тя е част от по-големия противоракетен щит на НАТО.

Как Полша коментира предложението, залегнало в договора за сигурност с Украйна, Варшава да сваля ракети и дронове в украинското небе - припомнете си: Полша да сваля ракети и дронове над Украйна? САЩ се уплашиха от ескалация (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес