Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша обяви, че е разбила диверсионна операция на Русия и Беларус

09 септември 2024, 15:51 часа • 980 прочитания

Полското правителство съобщи на 9 септември, че силите за сигурност са „разбили група диверсанти“, работещи за руските и беларуските служби.

Съобщението дойде малко след като група държави от НАТО обвиниха подразделение на руското военно разузнаване (ГРУ), че през последните години е извършвало кибератаки срещу Украйна и европейски държави.

Още: Полша призова да се ускорят доставките на ПВО за Украйна

"Фактическа кибервойна"

Министърът по цифровите въпроси Кжищоф Гавковски заяви на пресконференция, че целите на извършителите са били „изнудване на лица и институции и водене на фактическа кибервойна“.

"През последните дни, благодарение на сътрудничеството на службите за сигурност, беше възможно да се разбие група диверсанти, които имаха конкретни цели в Полша и бяха адресирани от определено място“, каза Гавковски, докато обявяваше новината заедно с министъра на вътрешните работи Томаш Симоняк, цитиран от Kyiv Independent.

Снимка: полска граница, Getty Images

Гавковски подчерта скорошната кибератака срещу Полската антидопингова агенция (POLADA), която е била част от „по-широка оперативна игра“ на чуждестранни служби за сигурност за получаване на достъп до други институции.

Още: Варшава постанови арест на високопоставен офицер от КГБ

През последните години в Полша бяха разкрити редица подозрителни шпионски мрежи, за които се твърди, че са ръководени от Минск и Москва. От началото на пълномащабната война на Владимир Путин в Украйна Варшава се позиционира като един от най-твърдите поддръжници на Киев, което доведе до рязко влошаване на връзките с Русия и Беларус.

Според Гавковски през първата половина на 2024 г. в Полша са били регистрирани над 400 000 кибератаки в сравнение с 370 000 случая, отчетени през цялата 2023 г.

Още: Полша: Руските дронове и ракети, навлезли в нашето пространство, са легитимни цели

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес