Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Politico: Фон дер Лайен бави лош за Италия доклад, за да спечели гласа на Мелони

17 юни 2024, 12:55 часа

Урсула фон дер Лайен се опитва да забави официалния доклад на Европейския съюз, в който Италия е критикувана за нарушаване на медийната свобода. Причината - тя иска да спечели гласа на Рим за втори мандат начело на Европейската комисия, твърди Politico.

Реклама

Според четирима официални представители разследването на ЕК подчертава ограничаването на свободните медии в Италия, откакто крайнодесният министър-председател Джорджа Мелони встъпи в длъжност през 2022 г. Очакваше се годишният доклад, в който се оценява как държавите от ЕС спазват принципите на правовата държава, да бъде одобрен на 3 юли, но ще бъде отложен до назначаването на новия председател на Комисията, казват служители на ЕС.

Още: Германия ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Какви нарушения допуска Италия?

През последните две години зачестиха случаите на правителствена намеса в медиите и съдебни дела срещу журналисти, предупреждават асоциации на пресата в Италия. През май журналистите от италианската държавна телевизия RAI обявиха стачка в знак на протест срещу опита за "превръщането на RAI в рупор на правителството".

Още миналата година Европейската комисия разкритикува Италия в доклада си за върховенството на закона за това как законът за клеветата все по-често се използва за преследване на журналисти.

Сега "има видимо желание да се сложи спирачка на въпросите, свързани с Италия и върховенството на закона", заявява един от служителите на Комисията пред Politico. Причината, по думите му, е именно стремежът на Фон дер Лайен да спечели все повече евролидери на своя страна, включително Джорджа Мелони. Кабинетът на председателя на ЕК е поискал от генералния секретариат на изпълнителния орган на ЕС да отложи публикуването на доклада. Това би било намеса в процеса на избиране на нова Еврокомисия, а такава не трябва да има, добавя изданието.

Още: Фон дер Лайен: Г-7 изпрати сигнал на Путин, че няма да спечели войната

Снимка: European Union 2024

Отделно от това поне двама служители на ЕК са казали на журналистите само през последните три седмици да не задават въпроси относно позицията на Еврокомисията по отношение на "ситуацията в Италия", имайки предвид мерките, застрашаващи свободата на медиите и стачките на журналистите.

Още: Новите 720 евродепутати: Сбъднаха ли се крайнодесните притеснения и какво следва? (СНИМКИ)

Кои други страни са във фокуса на ЕС?

Откакто Мелони е на власт, в Италия се наблюдава натиск върху свободата на медиите, както и върху правата на ЛГБТ+ общността и жените. ЕС и международните партньори, включително канадският премиер Джъстин Трюдо, разкритикуваха действията на правителството за промяна на правилата за законно настойничество за родители от един и същи пол. Тазгодишната среща на върха на Г-7 разкри нови противоречия около премахването на споменаването на "безопасни и законни" аборти от заключителната декларация.

Главният служител на ЕС по въпросите на върховенството на закона Вера Йоурова заяви този месец, че Европейската комисия следи отблизо "негативните тенденции" по отношение на свободата на медиите в Италия, а и в други страни като Словакия. Там премиерът Роберт Фицо прави същото с медиите като унгарския си колега Виктор Орбан. 

Още: Ученик с жест, имитиращ насочен пистолет, към Мелони

На фокус е и Гърция. Правителството на премиера Кириакос Мицотакис през последната година и половина беше въвлечено в скандал, свързан с използването на шпионски софтуер за следене на политически опоненти и журналисти в страната.

По време на първия си мандат Фон дер Лайен превърна борбата с проблемите на върховенството на закона в ключов въпрос - припомняме, че милиарди евро от фондовете на Унгария бяха замразени именно поради тази причина.

В годишния си доклад ЕК вече е отправяла упреци към други правителства за това, че не са успели да се справят с тази задача, а именно защита на върховенството на правото - включително към България, Хърватия и Испания.

Още: Politico: Шарл Мишел крои отмъщение срещу Урсула фон дер Лайен

Започва разпределението на висшите постове в ЕС

Държавните и правителствените ръководители ще се срещнат на неофициална вечеря в понеделник (17 юни) и на официално заседание на Европейския съвет на 27-28 юни. На тези срещи ще се обсъди разпределението на висшите постове в блока. Европейският парламент е определил 18 юли за деня, в който депутатите ще гласуват за избора на следващия председател на Европейската комисия, но при необходимост може да се премине и към пленарно заседание, насрочено за септември.

Фон дер Лайен остави отворена вратата за крайнодясната партия на Мелони "Братя на Италия" и нейната група в Европейския парламент - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), когато обсъждаше как да осигури подкрепа за кандидатурата си.

Още: Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес