Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подкрепа: Висш американски служител посети Зеленски в Киев

17 януари 2023, 02:09 часа •
Реклама

Високопоставен служител на САЩ пътува до Киев, където се срещна с президента Володимир Зеленски и го увери в "твърдия ангажимент" на Вашингтон към Украйна, съобщи Държавният департамент.

Заместник-държавният секретар Уенди Шърман води делегация в украинската столица, за да обсъди помощта за укрепване на сигурността на Украйна, подобренията в нейната икономика и начините за развитие на трайно двустранно търговско партньорство със САЩ. 

Американската група се срещна със Зеленски, членове на неговата президентска канцелария, министъра на отбраната Олексий Резников и други висши украински служители, съобщиха оттам.

Целта на посещението е "да се потвърди силният и непоколебим ангажимент на Съединените щати към Украйна и нейната защита срещу непровокираната агресия на Русия", заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Делегацията също така "изслуша млади украинци, които са адаптирали своя бизнес, за да подкрепят своите съграждани, дори когато гледат напред към възстановяването и реконструкцията на Украйна", каза той.

Посещението на Шърман се състоя в момент, когато сблъсъците в Украйна се изостриха през 11-ия месец на ожесточената и смъртоносна война. Силите на Москва са обвинени в изстрелването на ракета, която изравни със земята част от жилищен блок в централния град Днепър, убивайки най-малко 40 души.

Миналия месец Зеленски посети президента Джо Байдън в Белия дом, където изложи аргументите си за спешна военна и икономическа помощ за Украйна в размер на около 45 млрд. долара.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес