Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Победителят в чешките избори иска Чехия да играе по-активна роля в ЕС

22 октомври 2017, 11:07 часа • 1367 прочитания

Чехия трябва да играе по-активна роля в ЕС и да търси съюзници за решението на проблемите с нелегалната миграция. Такова мнение изказа Андрей Бабиш, лидер на движение „АНО“ (Акция на недоволните граждани), което спечели изборите за долна камара на чешкия парламент в събота, предава ТАСС.

„Трябва да подготвим теми, в които търсим изменение и да ги предложим в Европейския съвет. Двойно подобряване на качеството на хранителните продукти, решение (на проблемите) с миграцията, борбата с миграцията и други въпроси“, заяви Бабиш.

Той отбеляза, че страните от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария), искащи да не се изпълняват миграционните квоти, наложени от Европейския съюз, се нуждаят от съюзници, като той определи като потенциални такива Австрия, Словения и Хърватия. „Определено имаме съюзник в лицето на Австрия, позицията на (председателят на австрийската Народна партия и министър на външните работи Себастиян) Курц по въпроса за миграцията съвпада с нашата“, подчерта лидерът на „АНО“.

Движението на Бабиш удържа победа на изборите за долната камара на чешкия парламент в събота, след като получи 29,64% от гласовете на избирателите.

Бабиш заяви, че неговото движение и той самият, са открити за сътрудничество с всички политически сили в страната, предава РИА Новости, цитирайки думите на Бабиш, изказани по време на пресконференция в съботната вечер.

След преброяването на 99,97% от бюлетините, подадени на изборите за долната камара на чешкия парламент, явният победител е центристкото движение „АНО“, оглавявано от милиардера Андрей Бабиш. То получи 29,64% от гласовете, изпреварвайки с повече от два пъти най-близкия си конкурент, предаде Фокус.

„Ние сме във възторг и сме ужасно благодарни на нашите избиратели, които ни подкрепиха толкова масово, отдавайки ни почти милион и половина гласове. Те повярваха в нас, независимо от проведената двугодишна дезинформационна кампания срещу движението. Открити сме за сътрудничество с всички партии, които го искат“, заяви Бабиш.

Според думите на лидера на „АНО“, на него му се иска да състави такова правителство, което представлява задружен отбор, без да губи време. „Ние не сме никаква заплаха за демокрацията, ние сме проевропейски ориентирано движение“, подчерта Бабиш.

Движението спечели победа и в 13-те области на Чешката република, включително в Прага, което се случва за първи път, откакто Чехия е самостоятелна република. След преброяването на 99,97% от бюлетините, стана ясно, че в новия състав на долната камара на парламента ще влязат девет партии.

Освен „АНО“, това са „Гражданската демократична партия“ (11,32%), Пиратската партия (10,79%), движение „Свобода и пряка демокрация“ (10,64%), комунистите (7,76%), социал-демократите (7,27%), Демократично-християнската партия(5,8%), движение TOP 09 (5,3%) и движение „Ръководители и независими“ (5,17%).

В изборите са взели участие 60,83% от осемте милиона регистрирани избиратели.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес