Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По заповед на съпруга: 200 изнасилвания от десетки мъже. Франция е разтърсена от чудовищно секс престъпление

18 септември 2024, 15:24 часа • 3327 прочитания

В Южна Франция започна съдебният процес за едно най-гръмките дела за сексуално насилие. Заради ужасяващите подробности случаят предизвика реакции не само в страната, но и извън пределите ѝ. 71-годишният французин Доминик Пелико е обвинен, че в продължение на 10 години тайно е дрогирал съпругата си и я е подлагал на сексуално насилие. В продължение на години той е канил непознати мъже в дома си, за да правят секс с нея, докато тя се е намирала в безпомощно състояние. Изнасилванията са заснети на камера от самия Доминик. Заедно с него обвиняеми са още 51 души.

Отказ от анонимност

Пострадалата Жизел Пелико се отказа от правото си на анонимност и настоя за публичен процес, за да подкрепи други хора, преживяли подобно насилие и да привлече вниманието към проблема в използването на различни упойващи препарати при изнасилване

Още: От 4 до 12-годишни: Все повече деца стават жертви на завърналите се руски "герои" (СНИМКИ)

Внимание! Този текст съдържа описание на сексуално насилие. Ако това може да Ви навреди, не го четете!

Френските медии съобщиха за случая още през 2023 г. без да посочват истинската фамилия на семейството. Делото привлече вниманието на обществеността след началото на съдебния процес на 2 септември 2024. 

Случайното разкриване

Полицията разбира, че Доминик е подлагал съпругата си на сексуално насилие съвсем случайно. 

Още: Прокуратурата погна Жерар Депардийо: Иска да го съди за изнасилване и сексуално посегателство

По информация на Le Monde полицията разбира за това, че Доминик Пелико е подлагал жена си на сексуално насилие през септември 2020 година, когато охраната на супермаркет се обажда на полицията, че хванала Пелико да снима под полите на клиентките. В рамките на проверката полицията изземва от дома на възрастния французин лаптоп,  в който вижда папка, наречена "Abuses". В нея той съхранявал хиляди фотографии и видеа, на които е запечатано как Пелико и други мъже насилват жена му Жизел, докато тя е в безсъзнание. Пелико много щателно е каталогизирал материалите, посочвайки датата на изнасилването, имената или прякорите на насилниците и характера на техните действия.

Снимка: iStock

200 изнасилвания

Следователите са установили около 200 случая на изнасилване на Жизел Пелико, повечето от които са извършени от съпруга ѝ. Други 92 изнасилвания са извършени от 72 непознати мъже, докато Доминик наблюдава и снима случващото се. 

Условията

Още: Обвиниха известен френски драматург в изнасилване

Личността на 51 обвиняеми са установени в хода на следствието. Това са мъже на възраст от 26 до 74 години, с различен социален статус. По данни на френските медии сред тях има пожарникар, шофьор на ТИР, електротехник, ръководител на компания и охранител в затвор. Някои от обвиняемите са семейни. Властите не разкриват техните имена. Повечето от обвиняемите са участвали в изнасилванията един път, други са посещавали дома на Пелико по-често - до 6 пъти. Пелико намира тези мъже в сайта Coco.fr и им предлагал да дойдат в дома му и да изнасилят жена му. В един от тези чатове той пише:"Ти си същият като мен, на теб ти харесва изнасилването." Пелико е давал инструкции на непознатите какво да правят и какво да не правят, за да се избегне събуждането на Жизел. Той им забранявал да ползват парфюм или да пушат, изисквал да си стоплят ръцете и да се събличат в кухнята, за да не забравят случайно своя вещ в спалнята. Предупреждавал мъжете да оставят автомобилите си по-далече от дома му, за да не предизвикат нощните им посещения подозрения и да чакат докато жена му заспи.

Не се смущавали

"Тези условия не са смущавали участниците на чата - от безплатното предложение на Доминик Пелико да се отказвали трима от 10 мъже. От тези, които са отишли в дома му и видели в какво състояние е жена му - не се отказал нито един. Съпругът не е прибягвал до насилие и не е заплашвал никого, за да провокира изнасилванията. Всеки един от мъжете е имал пълна свобода във всеки един момент да напусне помещението", съобщиха от прокуратурата в Авиньон.

Снимка: iStock

9 години насилие

Още: "Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Всичките случаи на насилие са се случили от юли 2011 до октомври 2020 г. в дома на двойката в Мазан (Югоизточна Франция). Във всеки един от епизодите на насилие Пелико е упоявал жена си със смес от сънотворни и и лекарствени препарати срещу тревожност. По данни на следствието той не е получил пари за нито един от случаите на изнасилване.

Жертвата не помни

Жизел, която в момента е на 72 години, не помни нито един от случаите на насилие. Тя разбира за тях от полицията през 2020 година. Разпознава само един от насилниците, който идва в дома им, за да разговаря със съпруга ѝ за велоспорт. " Виждала съм го от време на време в пекарната, поздравявали сме се, но никога не съм мислила че той ще дойде и ще ме изнасили", споделя Жизел. Сега съпрузите са в процес на развод след 50-годишен брак.

И дъщерята, и снахите

Още: Арестуваха двама футболисти от Висшата лига по обвинение в изнасилване

Доминик Пелико е обвинен в систематични изнасилвания на жени, заснемане на насилието на видео и подстрекателство към насилие към десетки хора. Освен това е обвинен и за нахлуване в личния живот чрез записи на изображения със сексуален характер без съгласието на другата страна.

В хода на съдебното разследване става ясно, че в компютъра му са открити и голи снимки на общата им с Жизел дъщеря, която се явява в съда под псевдонима Каролин Дариан. Каролин смята, че също е била под въздействието на препарати по време на снимките. У Пелико намират и фотографии и на двете му снахи, които той е направил тайно в банята на дома си, когато децата и внуците му идвали на гости.

Заподозрян и за убийство

Пелико е заподозрян и в убийство и изнасилване, извършено през 1991 година на Софи Нарме, която е работила в сферата на недвижимото имущество, а така също и за опит за изнасилване на друга французойка - Естела Б. през 1999 година. Доминик отрича за убийството, по втория случай признава вината си след извършен ДНК анализ.

Още: Успя ли #MeToo да сложи край на сексуалния тормоз?

Освен Пелико в процеса участват и други мъже, обвинени в изнасилването на жена му. 17 от тях са в ареста, други 32 обвиняеми остават на свобода и посещават съдебните заседания. Един от заподозрените ще се представи пред съда задочно. Повечето от тях ги очаква до 20 години лишаване от свобода за изнасилване при утежняващи вината обстоятелства. 

Открит процес

Жизел Пелико е настояла за открит процес, отказвайки се от законното си право на анонимност,  за да привлече внимание към проблема на сексуалното насилие. Вероятно записите на изнасилванията ще бъдат показани в съда. Очаква се слушанията по делото Пелико да продължат до 20 декември 2024 г.

От името на всички жени

Още: Сигналите за сексуален тормоз на работното място в Нидерландия растат главоломно

"Застъпвам се от името на всички жени, които са били упоени и не са подозирали за това. Аз връщам контрола над живота си, за да осъдя химическото подчинение. Много жени нямат доказателства. Аз имам", каза Жизел в съда. Решението на пострадалата означава, че хилядите записи направени от Доминик Пелико ще бъдат показани в съда. Единственото, за което Жизел е помолила, е когато започне показването на записите децата ѝ да могат да напуснат залата. Нейните адвокати заявиха, че публичният процес ще положи бремето на позора върху обвиняемите.

И друга жертва

В хода на съдебния процес вече са изслушани показанията на адвокати, полицаи, психиатри и на още една жена. Това е 53-годишната Сесил М., чийто съпруг ѝ е давал препарати, насилвал я е и позволил на други мъже да я изнасилят, следвайки указанията на Доминик. Този мъж също е обвинен в изнасилване на Жизел. По отношение на Сесил са установени най-малко 12 изнасилвания и сексуални посегателства, извършени по различно време.

Снимка: iStock

Полицията ми спаси живота

Още: 20 години затвор за приятелката на мистериозно умрял милиардер, сочен за педофил

В съда са изслушани Жизел и нейните дъщери. Жизел казва, че полицията е спасила живота ѝ, започвайки разследването срещу мъжа ѝ. По думите ѝ целия свят и всичко, което е създала за 50-те години на брака си, е било разрушено през ноември 2020 г., когато от полицията за първи път ѝ показват снимки на многогодишните изнасилвания по заповед на съпруга ѝ. "Те са се отнасяли към мен като с парцалена кукла", споделя Жизел и допълва, че е събрала сили да изгледа видеозаписите едва през май 2024 година.

Никой не е сигнализирал

Никой от мъжете, извършил насилие над Жизел, не се е обърнал към полицията дори анонимно, за да спаси живота ѝ. През годините, когато мъжът ѝ е организирал изнасилванията, тя е имала странни "бели петна" в паметта и други здравословни проблеми. Мислила е, че вероятно е болна от Алцхаймер и е посещавала гинеколог заради необясними болки. След началото на разследването Жизел е диагностицирана с четири заболявания, предаващи се по полов път. В хода на съдебното разследване става ясно, че Доминик е позволявал на мъжете, включително и на болни от СПИН, да не ползват презервативи. "Нито един от обвиняемите не е проявил съчувствие към мен. Един от тях е ХИВ позитивен и е идвал шест пъти. Нито веднъж моят съпруг не е изразил безпокойство относно здравето ми", споделя Жизел пред съда.

Викът

Още: Тузара загуби ролята си в хитов сериал заради обвинения в сексуално насилие

Жизел разказва, че когато за първи път разказала на дъщеря си за това, което е направил нейният баща: "Тя така извика, че до ден днешен си спомням този звук." Самата Каролин Дариан нарича баща си "вероятно един от най-страшните през последните 20 години престъпници, извършили сексуално насилие". Каролин се съмнява, че някога би могла да се възстанови след случилото се. "Чувствам отвращение. Загубих 10 години от живота си", споделя Каролин пред съда и допълва, че вътрешно е опустошена.

Признал вината си

На 17-ти септември Доминик Пелико даде показания в съда и изцяло призна вината си. Той поиска прошка от семейството си. Другите обвиняеми отричат да се участвали в изнасилване. Те твърдят че са изпълнявали фантазиите на двойка суингъри.

Оправданието

Още: Твърдение за сексуално насилие преследва Кърк Дъглас и в гроба

Пелико разказал, че имал трудно детство и самият той е преживял изнасилване. По думите му той е предлагал на съпругата си да участват в размяна на партньори с други двойки, но тя отказала. Доминик посочва нейния отказ и своята детска травма като причина за действията си. "Имах зависимост, имах потребности. Разруших всичко без да се замисля, като егоист. Срам ме е", заяви той пред съда. Пелико обяснил, че е заснел актовете на насилие като застраховка срещу "лоши реакции" от страна на другите участници. Той отрича обвинението в насилие по отношение на собствените си деца и внуци.

Защитата 

Мъжът коментира и позицията на другите обвиняеми по делото. Част от тях признават вината си, други твърдят, че са се смятали за участници в сексуалните фантазии на двойка суингъри. Защитата на последните изказва съмнения, че Жизел Пелико не е знаела какво се случва с нея в продължение на близо 10 години. В хода на следствието експертите отбелязват, че състоянието на Жизел по време на изнасилванията "са били по-близки до кома, отколкото до сън". Самата потърпевша отрича да се е преструвала на заспала.

"Аз съм същият насилник, както и другите, които се намират тук. Те знаеха всичко. Не могат да отричат", категоричен е Доминик. По думите му другите обвиняеми са знаели още на етапа кореспонденция, че ще се случи изнасилване на спящата му и упоена жена.

Скептицизъм

Делото Пелико предизвика нова вълна от протести срещу сексуалното насилие във Франция. Както отбелязва Vox, делото привлича вниманието към този проблем във Франция - тази европейска държава, в която все още се отнасят със скептицизъм към сексуалното насилие. Някои френски коментатори наричат движението #MeToo проява на пуританската американска култура.

Още: Една от най-популярните певици в света: Бях насилена още на 9 годинки

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес