Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планът за победа на Украйна набира скорост

23 октомври 2024, 07:30 часа • 3665 прочитания

Планът за победа на Украйна спечели известна популярност сред съюзниците от НАТО, след като американският президент Джо Байдън отправи молба подкрепата за опустошената от войната страна да продължи.

Президентът на САЩ, който предупреди, че Украйна ще се изправи пред "много трудна зима", се опита да засили подкрепата на Запада по време на краткото си посещение в Берлин, ден след като украинският президент Володимир Зеленски очерта своя план за победа на среща на върха на Европейския съюз.

Украинският лидер получи подкрепа от западните партньори - включително за опита си да получи покана за присъединяване към НАТО като потенциален лост за влияние върху Кремъл. Въпреки това разделенията в рамките на Алианса остават, включително между някои ключови столици, според вътрешни източници. Още: Франция иска да се обсъди разполагането на "неядрени сили" в Украйна

"Не можем да се откажем, трябва да поддържаме подкрепата си", заяви Байдън в германската столица: "Според мен трябва да продължим, докато Украйна не постигне справедлив и траен мир в съответствие с Хартата на ООН, докато човешкото достойнство отново надделее".

Посещението на Байдън е на фона над президентските избори в САЩ след по-малко от три седмици, които могат да върнат Доналд Тръмп на поста. Дали обаче последното задгранично пътуване на президента ще повиши подкрепата за Украйна след 2.5 г. война, докато Русия постига тактически успехи на бойното поле, а западните правителства се борят да запазят обществена подкрепа?

Байдън планира да използва своите президентски правомощия, за да поддържа потока от помощи към Украйна до края на мандата си през януари, каза Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом, пред репортери в Берлин, добавяйки, че не е имало натиск от страна на съюзниците по конкретни въпроси.

Представители на НАТО спекулират дали американският лидер може да предприеме по-смел ход по отношение на Украйна след гласуването на 5 ноември, независимо кой ще спечели изборите. С други думи - да отвори пътя на Украйна към НАТО. Още: Полша не иска да е резерва - настоява за достъп до секретната част на "Плана за победа" на Зеленски

Естонският министър на отбраната Хано Певкур каза пред вестник Postimees, че счита за възможно Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО скоро и че съществува прозорец между изборите в САЩ и полагането на клетва на 20 януари от следващия президент. "Даването на покана е политическо послание, то все още не е влизане", заяви Певкур.

Германска съпротива

При първото си пътуване в чужбина, откакто се оттегли от президентската надпревара през юли, Байдън се срещна с германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и министър-председателя на Обединеното кралство Киър Стармър. Краткото посещение трябваше да компенсира по-широка среща на съюзниците във формата "Рамщайн", която беше отложена поради урагана "Милтън".

Имаше предупреждения, че дискусиите са на ранен етап. Шолц продължава да се противопоставя на бързото членство на Украйна в НАТО и стои зад отказа си да достави ракети с голям обсег на Киев, според високопоставен служител, запознат с намеренията на канцлера. Още: Путин пак нарече "мир" пълната капитулация на Украйна пред него (ОБЗОР - ВИДЕО)

"Ние подкрепяме Украйна възможно най-енергично", каза Шолц: "В същото време ние гарантираме, че НАТО няма да стане страна във войната, че тази война няма да се превърне в много по-голяма катастрофа".

При заминаването си Байдън призна, че няма консенсус относно ползването на оръжия с голям обсег на Киев за нанасяне на дълбоки удари в руска територия.

Все пак срещата на министрите на отбраната на НАТО миналата седмица разкри по-голяма откритост поне за обсъждане на поканата за присъединяване към Алианса.

Планът на Зеленски определя условията на Киев за прекратяване на войната с Русия. Той включва получаване на покана за присъединяване към Алианса, продължаване на доставките на модерни оръжия и възможността те да се използват срещу военни цели в Русия. Зеленски каза, че достатъчната подкрепа от западните съюзници може да доведе до край на войната през следващата година. Още: САЩ подкрепиха плана на Зеленски за победа на Украйна

Украинският лидер изрази увереност, че Киев е по-близо до присъединяването към НАТО отвсякога и добави, че екип на Белия дом скоро ще пристигне в Киев, за да се установи обратна връзка относно неговия план, добавяйки, че екипът му е постигнал напредък в преговорите с представители на Байдън. 

"Почти се загубихме"

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте не коментира изрично как е приет планът за победа. Министрите на отбраната съсредоточиха дискусията върху това как да поддържат мащабната военна помощ за Киев, каза той, добавяйки, че "не е направил анкета" сред събралите се в Брюксел. 

Рюте обаче затвърди посланието, че дългосрочната цел е Украйна е да бъде поканена във военния съюз, но това е "червена линия" за руския диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца, който отдавна осъди траекторията на Украйна към НАТО. Още: Шолц отхвърли ключовите точки от Плана за победа на Зеленски

"Всички знаем, че Украйна ще стане член на НАТО, така че въпросът е кога и кога ще бъде отправена поканата", каза Рюте.

Единственият явен противник е Унгария - член на НАТО и ЕС, който поддържа по-силни връзки с Кремъл и осъди военната подкрепа за Киев. Премиерът Виктор Орбан, завръщайки се в Будапеща от срещата на върха на ЕС, заяви, че планът на Зеленски е обречен на провал. Целта на ЕС трябва да бъде да доведе войната до бърз край чрез дипломация по начин, който да накара Украйна "да загуби възможно най-малко територия", каза премиерът пред националното радио, без да дава подробности. Той повтори, че Украйна "не може да спечели" войната.

Пътуването на Байдън в Берлин е последното му посещение в чужбина преди изборите. Вицепрезидентът Камала Харис е в битка с Тръмп, който сигнализира, че може да прекрати помощта за Украйна и обеща бърз край на войната, пише Bloomberg. Още: Украйна сериозно обмисля възможността да възстанови запасите си от ядрено оръжие

Байдън получи най-високото отличие в Германия от президента Франк-Валтер Щайнмайер, който му приписа заслугата за възстановяването на трансатлантическите отношения "за една нощ"“ при встъпването си в длъжност през 2021 г.

"Само преди няколко години разстоянието между нас стана толкова голямо, че почти се изгубихме един друг", каза германският държавен глава, ясно препращайки към Тръмп, който имаше спорни отношения с Германия при тогавашния канцлер Ангела Меркел.

Автори: Джени Леонард, Алберто Нардели и Андреа Паласиано 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес