Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петима български евродепутати влизат в ръководствата на комисиите на ЕП

23 юли 2024, 13:48 часа • 835 прочитания

Петима български евродепутати влизат в ръководствата на комисиите на Европейския парламент. Това става ясно от съобщения на институцията по повод конституирането на новите парламентарни комисии, съобщи БТА.

Кой какви важни постове зае? 

Евродепутатът Илхан Кючюк ("Обнови Европа"/ДПС) бе избран за председател на Комисията на ЕП по правни въпроси. "За мен е чест. Тази комисия има важна роля и законодателни отговорности по ключови въпроси", отбеляза Кючюк.

Комисията е една от най-ключовите, защото през нея се прокарват законодателните инициативи на Европарламента.

ОЩЕ: Вижте в кои комисии на ЕП участват българските евродепутати (СПИСЪК)

Евродепутатът Емил Радев (ГЕРБ-СДС/ЕНП) бе избран за четвърти зам.-председател на същата парламентарна комисия.

Евродепутатът Никола Минчев ("Обнови Европа"/"Продължаваме промяната") бе избран за втори зам.-председател на парламентарната комисия за вътрешния пазар и защитата на потребителите.

Евродепутатът Цветелина Пенкова (БСП/СиД) бе избрана за първи зам.-председател на Комисията по производство, изследвания и енергетика.

Евродепутатът Христо Петров ("Продължаваме промяната"/"Обнови Европа") е избран за четвърти заместник-председател на Комисията по култура и образование.

ОЩЕ: След скандал: Урсула фон дер Лайен е преизбрана начело на Еврокомисията (ВИДЕО)

Миналата седмица ЕП гласува с голямо мнозинство евродепутатът Андрей Ковачев да бъде назначен за квестор в новия мандат на институцията. Квесторите се занимават с административни въпроси, които засягат пряко самите евродепутати и имат съвещателен глас в Бюрото на ЕП, съставено от председателя, неговите 14 заместници и петимата квестори.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес