Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палома Пикасо получи наследството на покойния си баща

10 юли 2023, 06:28 часа
Реклама

Палома Руис-Пикасо - последното от четирите деца на Пабло Пикасо, е назначена за управител на имуществото и правата, свързани с художника и неговото творчество на мястото на брат си Клод, съобщи адвокатът на семейството пред АФП.

74-годишната Палома Пикасо, бизнесдама, модна деятелка, дизайнерка на парфюми, аксесоари и бижута, е дъщеря на испанския художник и френската художничка Франсоаз Жило, която почина през юни.

Адвокатът, Жан-Жак Нойер, заяви по-рано тази седмица, че появата ѝ начело на най-значимото артистично наследство в света е "много важна за света на изкуството".

Имението на Пикасо е собственост на Клод и Палома Пикасо и на внуците на художника - Марина Пикасо, Бернар Руис-Пикасо, както и на Оливие, Диана и Ричард Видмайер-Пикасо. Организацията притежава и монопол върху авторските права и правата за възпроизвеждане на произведенията на Пикасо, както и правата върху търговските марки.

Тя издава сертификати за автентичност и се бори с фалшификатите, като редовно предприема съдебни действия.

76-годишният Клод Руис-Пикасо, който е директор от 1989 г., пожела да се оттегли в полза на сестра си, каза адвокатът.

Петдесет години след смъртта си през април 1973 г. художникът, нарисувал "Герника" продължава да вдъхновява мнозина.

Музеите по света, особено във Франция и Испания, са планирали около 50 изложби за тази година, посветени на наследството му, пише БГНЕС. 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес