Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха опасни бактерии в пастет "Путин", руските органи предупредиха да се внимава

25 юли 2024, 15:22 часа • 874 прочитания

Руската национална система за мониторинг на качеството "Роскачество" предупреди, че е открила опасни за здравето бактерии в рибния пастет "Путин", който е изцяло местно производство и е много популярен в страната.

При попадане в организма на хора с отслабен имунитет бактериите Bacillus cereus могат да предизвикат хранително натравяне, съобщиха руски медии, включително контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС.

"Това са грам-положителни спорообразуващи бактерии, сапрофити, които прекарват по-голямата част от живота си в почвата. Тъй като Bacillus cereus е опортюнистичен патоген, той причинява симптоми на хранителна интоксикация при хора с отслабена имунна система", се казва в съобщение на организацията.

Още: В Държавната дума обмислят да забранят филми за "щастливи мъже" без жена и деца: Съмнителни са!

Пастетите се подлагат на топлинна обработка, при която микроорганизмите умират и ензимите се деактивират. Но ако не се спазват правилата за пастьоризация, останалите вътре микроорганизми започват да се размножават и водят до разваляне на продукта. Нарушаването на условията за съхранение също може да доведе до развитието на микроорганизми, включително патогенни, обяснява Любов Абрамова, зам.-директор на отдела за качество на рибните хранителни продукти към Руския научноизследователски институт по рибарство и океанография (ВНИРО).

Още: Москва смени името на площад "Европа" на "Евразия"

Снимка: Телеграм

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес