Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От полското външно министерство призоваха Украйна да се извини за Волинската трагедия, украинският посланик с остър коментар

20 май 2023, 22:35 часа • 9056 прочитания

Говорителят на Министерството на външните работи на Полша Лукаш Ясина призова президента Володимир Зеленски да се извини на поляците от името на Украйна за волинската трагедия*. В отговор посланикът на Украйна в Полша Васил Зварич написа във Facebook, че украинците не са забравили историята и са готови за диалог, но нарече "неприемливи" опитите да се наложи на Украйна какво да прави.

Говорителят на Министерството на външните работи на Полша заяви пред полската медия Onet, че в контекста на 80-та годишнината от Волинската трагедия, която се навършва тази година, украинският президент трябва да прояви "повече отговорност" и да поиска прошка от поляците от името на украинския народ за изтреблението на полски цивилни във Волиния. Той добави, че приема тези събития лично, тъй като, макар семейството му да не е от Волиния, е израснал сред хора, които са избягали оттам.

„Никога няма да има подходящ момент да говорим за това. Трябва най-накрая да си кажем това, защото все още има призиви, че в името на полско-украинските отношения трябва да говорим по-малко за Волиния“, каза Ясина.

ОЩЕ: Сенатът на Полша одобри членството на Украйна в НАТО: Най-силната армия в Европа

Украинският посланик във Варшава реагира с публикация във Facebook, в която написа: "Всякакви опити да се оказва натиск върху украинския президент или върху Украйна за това, което трябва да направим във връзка с нашето общо минало, са неприемливи и достойни за съжаление. Помним историята, готови сме за диалог и взаимно разбиране, но същевременно призоваваме за уважение и благоразумие в изявленията."

* Волинското клане, извършено в периода 1943-1945 г. от Украинската въстаническа армия, е масово етническо прочистване на историческата област Волиния в Северозападна Украйна, чрез унищожение главно на полското цивилно население. Според полската страна броят на жертвите е между 30 000 и 80 000 души.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес