Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ООН проявиха загриженост за протестите в Беларус

11 август 2020, 17:22 часа • 1431 прочитания

От Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека са загрижени от ситуацията около протестите в Беларус. Те призоваваха властите да гарантират пълно зачитане на правата на човека, включително свободата на словото и на мирните събрания, заяви Елизабет Тросел, говорител на службата, предава РИА Новости.

"Ние, разбира се, наблюдаваме ситуацията в Беларус. Изразяваме дълбока загриженост от новините, че един протестиращ е бил убит по време на сблъсъците, както и информацията за задържането на няколко хиляди протестиращи. Както многократно призовавахме, властите трябва да гарантират, че правата на човека, включително свободата на изразяване, се спазват изцяло, както и свободата на мирни събрания. Освен това всяко използване на сила от органите на реда трябва да съответства на принципите на необходимост и пропорционалност", каза тя, допълни агенция Фокус.

Тросел заяви, че от Службата на ООН са загрижени за "информацията за (използването от силите на реда в Беларус на) гумени куршуми, водни оръдия и шокови гранати, използвани срещу мирни демонстранти".

„Тежките ограничения на достъпа до интернет, които продължават вече три дни, също предизвикват безпокойство, тъй като доведоха до необосновани ограничения на достъпа до информация и свободата на медиите“, добави тя.

Представителят на ООН подчерта, че Службата се присъединява към призива на генералния секретар Антониу Гутериш относно значението на това „гражданите на Беларус да могат спокойно да упражняват правата си в съответствие със закона и че всички заинтересовани страни трябва да избягват действия, които биха могли да задълбочат напрежението".

Всичко по темата може да ВИДИТЕ ТУК 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес