Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха крайнодесен политик на 6 години затвор за екстремизъм в Словакия

24 октомври 2024, 19:07 часа • 398 прочитания

Специализираният наказателен съд в Пезинок издаде ефективна присъда от 6 години затвор на Мариан М. за екстремизъм, предаде словашката новинарска агенция ТАСР. Мариан М. ще излежи присъдата в затвор с минимално равнище на сигурност.

Още: Украйна обмисля план да сложи юзди на Фицо и дори Орбан с азерски и с руски газ

Съдът също така е наредил и изземване на имущество. Според присъдата Мариан М. е извършил престъпленията в периода 2017-2021 г. Задържан е през 2022 г. Престъпленията са предимно свързани със създаване, подкрепа и популяризиране на движение, целящо потъпкване на основните права и свободи, издаване и разпространение на екстремистки материали, отричане на Холокоста и други престъпления срещу човечеството.

Още: Фицо: Войната в Украйна може да приключи скоро, говори се за покана от НАТО

Първоначално Специализираният наказателен съд призна през януари Мариан М. за виновен по 43 свързани с екстремизъм престъпления, осъждайки го на шест години затвор. Върховният съд обаче отмени първоначалната присъда поради липса на достатъчно доказателства, пише БТА. Мариан М. се кандидатира неуспешно за депутат на парламентарните избори през 2016 г. в листата на крайнодясната Народна партия – „Наша Словакия“. Той е известен с възхваляването си на Хитлер като „миротворец, отличен икономист, оратор и човек с добри намерения“.

Още: Фицо се забърка в нов скандал - иска ракета да удари Брюксел (ВИДЕО)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес