Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъденият на смърт германец в Беларус не e обжалвал? Какво се знае за делото срещу Рико Кригер

23 юли 2024, 14:05 часа • 825 прочитания

Германският военен лекар Рико Кригер, който беше осъден на смърт в Беларус, не е обжалвал присъдата. Това твърдят беларуските медии, които са под контрола на диктатора Александър Лукашенко.

Информацията гласи, че служителят на Германския червен кръст е отказал да дава показания и се е признал за виновен само по едно от обвиненията – агентурна дейност. Той бе обвинен в наемничество, шпионаж, тероризъм, създаване на екстремистка група, незаконни операции с огнестрелни оръжия и експлозиви и т.н.

Според неправителствената организация „Вясна“, обединяваща активисти от Беларус, обвиненията срещу Рико Кригер може да произтичат от предполагаемото му участие в полка „Кастус Калиновски“. Той, от своя страна, е съставен от беларуски доброволци и се бие в полза на Украйна във войната, подпалена от Русия.

Беларус е единствената страна в Европа, която все още прилага смъртното наказание.

Още: Предупреждение от Москва за Лукашенко?: Защо руските "Шахед"-и започнаха да летят към Беларус

Възможно е все пак да е имало обжалване

Андрей Палуда - координатор на кампанията „Защитници на правата на човека срещу смъртното наказание“ - все пак предполага, че защитниците на Кригер са обжалвали.

„Практиката показва, че дори ако осъденият на смърт откаже сам да подаде жалба срещу присъдата, защитниците му го правят. Адвокатите обикновено се възползват от тази възможност. Въпреки че, разбира се, може да има различни сценарии“, казва той.

Още: Ако Русия започне битка за Сувалския коридор, Украйна ще трябва да се намеси

Правозащитникът обръща внимание на факта, че на етапа на разглеждане на жалбата присъдата може да бъде променена или делото да бъде изпратено за ново разглеждане.

„Фактът, че делото беше разгледано за по-малко от месец - в 12 заседания - е важно обстоятелство. В края на краищата, това е много бързо разглеждане за такова дело", смята Андрей Палуда и напомня също, че Рико Кригер може да избегне екзекуция в Беларус чрез евентуално помилване от Лукашенко. През 2021 г. това се случи с братята Илия и Станислав Костеви от Черикау - смъртните им присъди бяха заменени с доживотен затвор.

„Следователно не може да се каже, че е нереалистично. Това може да се случи. Смятам, че може да се работи в тази насока в консулските служби. Но ако има помилване, то ще бъде заменено само с доживотен затвор“, казва той, цитиран от "Вясна".

Предполага се също така, че Рико Кригер може да бъде разменен за руския офицер от ФСБ Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда в Германия.

Още: Лукашенко амнистира тежко болни престъпници

Всичко, което се знае по случая

Кога и как е бил задържан Рико Кригер?

Като цяло, информацията около 29-годишния мъж е доста оскъдна. Според "Вясна" Рико Кригер е задържан от 6 октомври 2023 г. насам. Но за преследването му става известно едва от графика на съда, когато е насрочено първото заседание. Официалните агенции не съобщават нищо за задържането на германския гражданин. Едва на 22 юли един от пропагандните канали в Telegram съобщи, че Кригер е бил задържан на 13 октомври 2023 г. Съобщено беше също, че той е пристигнал в Беларус като турист на 2 октомври 2023 г.

Как е проведен процесът и в какво е обвинен германският гражданин?

Процесът се проведе в открито заседание, но някои от материалите по делото бяха изслушани при закрити врата. Процесът беше воден от съдията от Минския областен съд Алех Лапека, с участието на народни заседатели. Държавното обвинение беше поддържано от представителя на Генералната прокуратура Татяна Хракун. Кригер не говори нито беларуски, нито руски език, затова в процеса участва преводач. Адвокат Владимир Хорбах защитаваше германския гражданин - той не е специализиран в наказателни дела, а предоставя правна помощ главно на стопански субекти от Беларус. В същото време в сайта на местната Адвокатска колегия се отбелязва, че той владее немски език в степен, „достатъчна за оказване на квалифицирана помощ по икономически въпроси на предприятия от Германия“.

Съдебният процес започна на 6 юни и продължи 12 заседания. Присъдата бе произнесена на 24 юни. На Рико Кригер са повдигнати обвинения едновременно по шест сериозни члена от Наказателния кодекс.

Според EADaily Кригер е замесен в саботаж „в района на руско-беларуско-украинската граница“. „Наша Нива“ твърди, че единственият случай на саботаж в Русия, при който е бил повреден беларуски влак - а това е поне някаква правна връзка с Беларус - е станал в Брянска област на 1 май 2023 г. Тогава е имало експлозия на беларуски влак, който е превозвал гориво от петролната рафинерия в Мазир за Русия. Локомотивът беше безвъзвратно унищожен, както и четири товарни вагона. Железопътният път бе значително повреден. На следващия ден беше организиран и друг акт на саботаж в Брянска област. Лукашенко свика среща, на която се обсъждаше как да бъдат спрени саботьорите.

Още: Екзекутираха американец, осъден за изнасилване и убийство на 7-годишно момиче

Както напомня кампанията „Защитници на правата на човека срещу смъртното наказание“, в Беларус вече е издавана смъртна присъда по част 3 на член 289 от Наказателния кодекс. Става дума за нашумелия случай с взрива в метрото в Минск през 2011 г. Тогава 25-годишният Дмитрий Канавалов и Уладзислав Кавалю бяха осъдени на смърт. Четири месеца след произнасянето на присъдата те бяха застреляни.

„Но тогава ситуацията беше съвсем различна, тъй като тези събития бяха свързани със смъртта на хора. Сега казваме, че осъденият е станал жертва на промените в Наказателния кодекс през април 2022 г. Сега, според част 3 на член 289 от Наказателния кодекс, хората могат да бъдат осъдени на смърт за организиране на взрив дори без жертви“, казва координаторът на кампанията Андрей Палуда.

Правозащитниците научиха също, че случаят с германския гражданин засяга полка "Кастус Калиновски", по-точно неговото чуждестранно механизирано запасно подразделение. Тази информация е потвърдена в пропагандните канали в Telegram.

Не по-късно от 20 септември 2023 г. полкът "повлякъл" Кригер в „качеството му на пряк извършител на престъпления в Република Беларус, включително на терористични атаки под тяхно ръководство“, твърди прокуратурата.

Трябва да се отбележи, че това е първият съдебен процес в Беларус за „наемническа дейност".

Още: Призоваха Путин да върне смъртното наказание: "Знаете ли колко струва един затворник"? (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес